2024. április 20., szombat
HELYSZÍNI TUDÓSÍTÁS

Ferenc pápa Csíksomlyón: Erdély öröksége

A jövő építéséről és a testvériségről szólt homíliájában a szentatya - A magyar és a székely himnuszt is elénekelték a szentmise végén

Szombat délelőtt érkezett meg Csíksomlyóra Ferenc pápa, akit a hívek üdvrivalgással és tapssal fogadtak. A pápamobillal érkező egyházfő  köszöntötte a zarándokokat, majd elkezdődött a pápai szentmise. Csaknem 100 ezer hívő, magyarok, románok, cigányok és csángók előtt tartott a szentatya szentmisét. A történelmi eseményre távoli országokból érkező zarándokok is regisztráltak, többek között Pakisztánból, Ruandából, Dél-Afrikából, Madagaszkárról, Ausztráliából, Izraelből és Kanadából. Ferenc pápa az első katolikus egyházfő az egyház történelmében, aki Erdélybe látogatott. 

Fotó: Ótos András

Fotó: Ótos András

– Isten iránti örömmel és hálával vagyok ma itt, ezen a történelmi értékekben és hitben gazdag, kedves Mária-kegyhelyen, ahová gyermekként jövünk, hogy találkozzunk égi Édesanyánkkal és hogy egymásban testvérekre leljünk – kezdte olasz nyelvű homíliáját Ferenc pápa.

A szentbeszédében az egyházat tábori kórházhoz hasonlította, amelynek szentségi helyei, a kegyhelyek a hívőnép emlékét őrzik. Hozzátette, hogy ez a nép a szenvedések közepette sem fárad el keresni az élet vizének forrását, ahol új erőre kaphat.

– Édesanyánk lábához járulunk, szinte szavak nélkül, hogy így az ő szemével láthassuk magunkat, hogy tekintetével elvezessen Ahhoz, aki “az Út, az Igazság és az Élet. )Jn 14,6”. Ezt azonban nem akárhogy tesszük: zarándokok vagyunk. Ti minden évben, pünkösd szombatján elzarándokoltok ide, hogy eleget tegyetek őseitek fogadalmának, megerősödjetek az Istenbe vetett hitben és a Szűzanya iránti áhitatban , akit ez a fából készült csodálatos szobor jelenít meg. Ez az évi zarándoklat Erdély öröksége, azonban egyúttal tiszteletben tartja a román és a magyar vallási szokásokat. Ezen a zarándoklaton más felekezetek hívei is részt vesznek, és ez a párbeszéd, az egység és a testvériség jele– mondta.

Fotó: Ótos András

Fotó: Ótos András

Arra intette a híveket, hogy ne hagyjuk, hogy a sebek, amelyek az elkülönülést és a megosztottságot táplálják, megfosszanak bennünket a testvériség érzésétől, ugyanakkor nem szabad elfelednünk, vagy tagadnunk a múlt összetett és szomorú eseményeit.

– Zarándokolni nem más, mint érezni a meghívást és a késztetést, hogy járjunk együtt az úton, kérve az Úrtól a kegyelmet, hogy a régi és a mostani sérelmeinket és bizalmatlanságainkat változtassa új lehetőségekké a közösség érdekében – hangsúlyozta.

Hozzátette, a zarándoklat kihívás, hogy felfedezzük és továbbadjuk az együttélés lelkületét, és ne féljünk a kölcsönös érintkezéstől, találkozástól és segítségnyújtástól.

– Zarándokolni azt jelenti, hogy belekerülünk abba a kissé kaotikus tengerárba, amely a testvériség igazi megtapasztalásává válhat. Így egy minden helyzetben szolidáris karavánná válunk a jövő építése érdekében. Zarándoklatunk során ne azt kutassuk, hogy mi lehetett volna, hanem inkább azt, ami ránk vár és nem odázhatjuk el – mondta.

Fotó: Ótos András

Fotó: Ótos András

Szólt továbbá a hitről és a küzdelemre való elköteleződésről, hogy azok akik tegnap lemaradtak, a holnap főszereplői lehessenek, viszont a ma főszereplői holnap se maradjanak hátra, ami pedig a jövő szálainak kézműves összefonását teszi szükségessé.

– Íme ezért vagyunk itt, hogy közösen mondjuk: Édesanyánk, taníts meg minket összevarrni a jövőt – emelte ki.

A folytatásban Máriáról és az Isten által való kiválasztottságról szólt.

– Aki kockáztat, annak az Úr nem okoz csalódást. Járjunk az úton, járjunk együtt az úton, és engedjük, hogy az Evangélium legyen az a kovász, amely képes áthatni mindent és képes megajándékozni népeinket az üdvösség örömével – fejezte be szentbeszédét Ferenc pápa, mintegy megerősítve romániai látogatásának jelmondatát, aminúgy hangzik, hogy "Járjunk együtt'.

Nagybecskereki zarándokok (Fotó: Ótos András)

Nagybecskereki zarándokok (Fotó: Ótos András)

A szentmise végén a szentatya megáldotta a kegytárgyakat, majd egy aranyrózsát ajándékozott a Mária szobornak. Jakubinyi György, a Gyulafehérvári Főegyházmegye érseke és Ferenc pápa is kölcsönösen megajándékozta ezután egymást: Ferenc pápa egy festményt, míg az érsek egy kelyhet kapott ajándékul.

A pápai áldás után felhangzott a magyar és a székely himnusz is. A szentmise liturgiája latin nyelvű volt, a egyházi énekek magyar nyelven hangzottak el, az evangélium először magyar nyelven olvasták fel, majd csak utána románul, míg a szentbeszédet a katolikus egyházfő olaszul mondta el, amit először román, majd magyar nyelven is felolvastak.

A csíksomlyói nyereg elhagyása után a kegytemplom szomszédságában Ferenc pápa százhúsz mozgássérült személlyel találkozott, akik a Kárpát-medence számos helyszínéről érkeztek Csíkszeredába, hogy részesei lehessenek a történelmi eseménynek.

A pápa szombat délután a moldvai Jászvásáron (Iasi) fiatalokkal és családokkal találkozik. Vasárnap az erdélyi Balázsfalván avat boldoggá szentmise keretében hét román vértanú görög katolikus püspököt, valamint Balázsfalván felkeres felkeres egy cigány közösséget.

 ZUHOGÓ ESŐBEN VÁRTÁK A ZARÁNDOKOK FERENC PÁPÁT

Kilenc órára már szinte megtelt a csíksomlyói hegynyereg zarándokokkal és fél órára rá elállt az eső is. Kis idő múlva megérkeztek a vatikáni újságírók, és egy szentszéki delegáció is, ami azt jelenti, hogy hamarosan megérkezik Csíksomlyóra Ferenc pápa. Bár a zarándokok zuhogó esőben kezdtek várni a szentatyára, mire megérkezett Csíksomlyóra megállt az eső, a szentmise végre pedig kisütött a nap. A zarándokok hatalmas sárban, de elégedetten távozhattak Csíksomlyóról.

A Hármashalom-oltárhoz egyébként az eredeti Mária szobrot hozták ki, a pünkösdi búcsúra rendszerint egy másolatát állítják ki.

Fotó: Ótos András

Fotó: Ótos András

Hajnali öt órakor már zarándokok ezrei lepték el Csíkszereda és Csíksomlyó utcáit. A hargitai várost már pénteken lezárták a rendőrök, szombat hajnaltól pedig a hatósági járműveken kívül mást nem engedtek be az utcákba. A zarándokok énekelve, imádkozva, fegyelmezett csoportokban gyalogoltak fel a csíksomlyói nyeregben lévő Hármasalom-oltárhoz. Az eső hat után eleredt, ennek ellenére egyre nagyobb tömeg várta Ferenc pápát a búcsúhelyen. A zarándokok tömött sorokban haladtak, esőkabátban, esernyővel.

A nyeregben lévő mentősöknek a délelőtt folyamán 67 személyt láttak el a helyszínen. Ebből 36 gyerek volt, akiket a szélsőséges időjárás okozta panaszaik miatt egy közeli mobil mentőponthoz szállítottak.

A tervek szerint a pápa magyar idő szerint 10:15-kor érkezett meg a búcsúhelyre, a szentmise pedig 10:30-kor kezdődött el, amelyen több száz lelkész és száz tagú kórus működött közre. A pápai szentmisét a Román Televízió és a Duna Televízió élőben közvetíttette. 

A időjárási körülmények miatt az eredetileg tervezett Bakó helyett, Marosvásárhelyen keresztül érkezett a pápa Csíksomlyóra. A pápalátogatás útvonalának módosításáról péntek este döntött a pápa biztonságáért felelős minisztérium.

Autókat nem engednek be Csíkszereda utcáiraFotó: Ótos András

Autókat nem engednek be Csíkszereda utcáiraFotó: Ótos András

A várt időpontban, reggel hatra, befutott a csíkszeredai vasútállomásra a Szombathelyről péntek reggel elindult zarándokvonat. A magyarországi szerelvénnyel 1400 zarándok érkezett. 

A városon keresztülvezető Mária-út több szakaszán infópontot, ivóvízosztó pontot és mobil illemhelyet állítottak fel a szervezők.