2024. április 20., szombat

Budapesti diákok Zentán

A Kárpát-medencei Tehetségkutató Alapítvány programja keretében a Tisza-parti településsel is megismerkedtek

Ötnapos délvidéki kiránduláson vesznek részt azok a budapesti diákok, akik a Kárpát-medencei Tehetségkutató Alapítvány szervezésében, illetve a Magyar Nemzeti Tanács gondozásában több országot és régiót látogathatnak meg. Vajdaságon belül Szabadkán és Zentán jártak, ugyanakkor látni fogják a horvátországi Eszéket, illetve Szlovénián, Muravidéken belül Lendvát és Dobronakot is.

A budapesti diákok maradandó élményekkel gazdagodtak Zentán (Szabó Nóra felvétele)

A budapesti diákok maradandó élményekkel gazdagodtak Zentán (Szabó Nóra felvétele)

– Kedden Szabadkán jártunk, ahol megismerkedtünk a várossal, megnéztük a zsinagógát, a városházát és még néhány helyszínt. A Magyar Nemzeti Tanács épületében Hajnal Jenő, az MNT elnöke és Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke fogadott bennünket, akik bemutatták a tanácsot, meséltek a diákoknak a helyi magyarok történelméről és a jelenlegi helyzetről is, így a fiatalok bővebb információt gyűjthettek az itteni mindennapokról, az oktatásról, a kulturális életről és egyéb területekről – mondta Faragó Brigitta, a Kárpát-medencei Tehetségkutató Alapítvány szakmai asszisztense, a program fő szervezője, hozzátéve, fontos, hogy a budapesti diákok megismerjék a délvidéki oktatási rendszert, ezáltal teljesebb képet tudjanak alkotni nemcsak a szűkebb, hanem a tágabb környezetük iskolarendszeréről is.

A harminckilenc diákból és öt kísérő pedagógusból álló csapat négy budapesti iskolát képvisel, a Facultas Humán Gimnáziumot, az Óbudai Gimnáziumot, a Városmajori Gimnáziumot és a Karinthy Frigyes Gimnáziumot.

– A délvidéki területet mi, tanárok sem nagyon ismerjük, hiszen nem sok kapcsolatunk van errefelé. A gyerekek kíváncsian várták, hogy hova is jönnek, és csodálattal figyelték, mennyire jelen van a magyar történelem az épületekben, az pedig, hogy magyarul beszéltek körülöttünk, sokuk számára meglepetés volt. Talán élt bennük egyfajta sztereotípia, hogy ha átlépik a határt, akkor már más nyelven beszélnek, éppen ezért először angolul próbálkoztak, aztán amikor látták, hogy mennyi magyar van, nyelvet váltottak – mondta Korsós Bálintné Kardos Júlia, a Facultas Humán Gimnázium diákjainak kísérő pedagógusa.

A fiatalok szerdán Zentával ismerkedtek meg. A program kezdetén az Egészségügyi Középiskola és a Közgazdasági és Kereskedelmi Iskola diákjaival találkoztak.

– A vendégek bemutatókon keresztül ismerhették meg iskoláinkat, valamint megtekinthették a gyönyörűen felújított épületünket is. Büszkeség számunkra, hogy ez a két szakiskola a legnépszerűbbek között van régiónkban, sokan szeretnének nálunk továbbtanulni, hiszen kiváló közgazdászokat, illetve jól képzett gyógyszerészeket, gyógytornászokat, szülésznőket nevelünk ki – mondta Nagy Abonyi Zoltán, az Egészségügyi Középiskola igazgatója, aki mellett Tóth Kornél, a Közgazdasági és Kereskedelmi Iskola igazgatója is köszöntötte a vendégeket. Koliger Maxwell és Kalocsai Írisz, a két iskola diákparlamentjének elnöke rövid prezentáció keretein belül mutatta be iskoláját.

– Mindkét iskola csoportokra bontva tartott élménybemutatót a Budapestről érkezett diákoknak. Az egyik csoport egészségügyi bemutatón vehetett részt az egészségügyi teremben, a másik csoport pedig egy üzleti terves, pénzügyi bemutatón, illetve kvízen. A két csoport cserélt is, így minden diák és kísérő pedagógus is betekintést nyerhetett mindkét intézmény munkájába – emelte ki Tóth Kornél, aki elmondta, iskolájuk az idén újult meg, amiért mind a magyar, mind a szerb kormánynak nagyon hálásak, hiszen mindkét oldalról jelentős támogatásokat kaptak.

A nap programjának folytatásában a vendégek Homolya Ákos vezetésével a város nevezetességeivel is megismerkedhettek. Meglátogatták a zentai városházát, betekintést nyerhettek a zentai csata történetébe, majd izgalmas beszélgetésen vehettek részt a BeeHome Közösségi Házban, ahol Perpauer Attila, a zentai községi tanács oktatással és művelődéssel megbízott tagja köszöntötte őket. A beszélgetés középpontjában Vajdaság múltjának és jelenének meghatározó momentumai álltak.