2024. március 29., péntek

Népszerűsíteni a sajátot

Kétmillió dinár mezőgazdasági rendezvények szervezésére

Szabadka Város területén több olyan rendezvényt is tartanak az év során, amelynek fókuszában egy-egy település jellemző mezőgazdasági terménye szerepel. Például Ludason a Fokhagymafesztiválnak, Hajdújáráson a Szüreti Napoknak van nagy hagyománya, és a mezőgazdaság mellett ezek gazdasági, idegenforgalmi szempontból is jelentősek. A helyi önkormányzat tavaly egymillió dinárral támogatta a mezőgazdasági jellegű rendezvényeket, az idén ez a szám megduplázódott, és a 14 pályázó társulásnak összesen kétmillió dinárt hagytak jóvá erre a célra. A szerződések ünnepélyes aláírására pénteken került sor.

A szerződés-aláíráson jelen volt Horvát Tímea, Szabadka alpolgármestere is, aki a médiának nyilatkozva ezen rendezvények szerepére mutatott rá.

(Fotó: Benedek Miklós)

(Fotó: Benedek Miklós)

– Az egyesületek főleg a programtevékenységekre, illetve a kistermelők, illetve a mezőgazdasági termékek népszerűsítésére tudják fordítani ezeket az eszközöket. A város számára fontos, hogy a jövőben is támogatni tudja ezeket az egyesületeket, hiszen ezen rendezvények nemcsak helyi jellegűek, hanem nemzetközi karakterrel is bírnak, ugyanis Magyarországról is érkeznek vendégek, és ezzel hozzájárulnak Szabadka hírnevének öregbítéséhez – mondta Horvát Tímea.

Osztrogonác Simon, a Szabadkai Városi Tanács mezőgazdasággal megbízott tagjának elmondása szerint a pályázók tevékenységi köre igen széles palettán mozgott.

– Számunkra rendkívül fontos, hogy a falusi rendezvények továbbra is életben maradjanak. A mezőgazdasági titkárság ezzel az anyagi támogatással azt szeretné elérni, hogy ezen kistelepülések tovább is tudják népszerűsíteni magát a települést, de ugyanígy a helyben előállított termékeket is – fogalmazott Osztrogonác, aki azt is elmondta, hogy ezen rendezvények számos kistermelőnek bevételi lehetőséget is jelentenek, hisz leggyakrabban értékesítési lehetőséget is biztosítanak, illetve a marketing szempontjából is fontos lehet az egy-egy fesztiválon való jelenlét.

Ludas legnagyobb rendezvénye a Fokhagymafesztivál, és egy-egy alkalommal több ezren látogatnak el a településre. A rendezvény szervezői nevében Kovács Gábor, a Ludas Közösségfejlesztő Egyesület alelnöke volt jelen a tegnapi szerződés-aláíráson.

– Ludason nagy hagyománya van a fokhagymatermesztésnek, így a Fokhagymafesztivál lebonyolításához kértünk támogatást. Az általunk elnyert összeg 173 ezer dinár, az idei fesztivált augusztus 8-ától 10-éig tartjuk meg – mondta Kovács Gábor.

A hajdújárási Szüreti napok tavaly ünnepelte fennállásának félévszázados jubileumát, és a szervezők már készülnek az idei, 51. rendezvényre.

– Nagy öröm számunkra, hogy Szabadka Város az idén is, csakúgy mint a korábbi években, támogatja a rendezvényünket. Ahhoz, hogy egy igazán szép és hangulatos rendezvényt tudjunk szervezni, nagy szükség van a támogatásokra. A mostani pályázaton 173 ezer dinárt nyertünk. A háromnapos rendezvényen több programmal várjuk a látogatókat, és számos meghívottat is vendégül látunk, éppen ezért a költségek magasak, így egyéb helyeken is pályáztunk – fogalmazott Sövény Rudolf, a Rózsa Sándor Hajdújárás Civil Szervezet elnöke.