2024. március 28., csütörtök

Főzőverseny XV. alkalommal

Birkahús- és kecskehúsfőző verseny Kishegyesen

Kishegyesen az idén XV. alkalommal kerül megrendezésre a hagyományos birkahús- és kecskehúsfőző verseny. A versenyt és számos kísérő tartalmát a Kishegyesi Kecsketenyésztők Egyesülete szervezi. Talpai András, az egyesület elnöke és a rendezvény főszervezője arról számolt be lapunknak, hogy a rendezvény már nem csak helyi jellegű.

Fotó: Lakatos János

Fotó: Lakatos János

– Birkahús- és kecskehúsfőző versenyünk regionális jellegű, mert Erdélyből, Magyarországról és Horvátországból is érkeznek résztvevők. Mivel most tartjuk 15. alkalommal, igyekszünk komolyabb programot összeállítani. Újdonság lesz, hogy akik nem szeretnének birka- vagy kecskehúst főzni, azok lehetőséget kapnak arra, hogy egyéb ételeket készítsenek. Természetesen ezeket az ételeket is elbíráltatjuk és osztályozzuk. A főzés mellett lesz egy házi céllövő versenyünk, amit a topolyai céllövész egyesület bonyolít le. Tavaly nagy volt az érdeklődés a céllövészet iránt, minden kategóriában – számolt be az elnök.

A főzőversenyen nemcsak bográcsban fő birka- és kecskehús, hanem élő állatokat is láthatnak a vendégek, ugyanis a gyerekek kecske- és birkabemutatót is láthatnak. Lesz elsősegély-nyújtási bemutató, amit a Vöröskereszt kishegyesi községi szervezetének elsősegélycsapata tart majd. A rendezvényen egy lemezbemutató minikoncertre is sor kerül: a kishegyesi Szajkó énekegyüttesnek nemrég jelent meg a lemeze, erről kap egy kis ízelítőt a közönség. Az idén is lesz pónilovaglás, ezenkívül alkalmi kutyabemutató is, a kutyákat azonban nem szakavatott zsűri értékeli, hanem a gyerekek. A rendezvény ideje alatt ez alkalommal is élő zene szórakoztatja majd a vendégeket.

A jelentkezési feltételek nem változtak a múlt évihez képest, 6 tagú csapatok nevezhetnek be június 15-éig, a benevezési díj 1200 dinár. Ezért az összegért három kilogramm kecske- vagy birkahúst kapnak, valamint tűzifát. Az érdeklődők a 064/474-0117-es telefonszámon jelentkezhetnek és kaphatnak bővebb információt. A főzőverseny résztvevőit június 22-én, szombaton, 9 órára várják a kishegyesi labdarúgópályán.