2024. április 24., szerda
ADA ÉS MOHOL

Tilos a vezetékes ivóvíz fogyasztása

A Standard Kommunális Közvállalat a honlapján tegnap közzétett értesítésben tájékoztatja a lakosságot, hogy a Tartományi Egészségügyi Titkárság közegészségügyi felügyelőségének nagykikindai részlege által kiadott 138-53-00287-1/2019-09 számú végzés alapján tilos a vezetékes ivóvíz fogyasztása Ada és Mohol településeken, mert a víz minőségi jellemzői nem felelnek meg az ivóvíz higiéniai minőségéről szóló szabályzat (JSzK Hiv. Lapja 42/98, 44/99) rendeleteinek a magas arzéntartalom, a szín és az oxidálhatóság esetében.

A végzés ugyanakkor engedélyezi a víz tisztálkodási célú használatát. A tilalom ideiglenes, és az illetékes egészségügyi intézmény által kiadott engedély beszerzéséig tart – áll kommunális közvállalat értesítésében.

A történtekre Bilicki Zoltán, Ada község polgármestere közleményben reagált:

– A Tartományi Egészségügyi Titkárság ilyen módon reagált az elmúlt héten folytatott petíciógyűjtésre, annak ellenére, hogy véleményem szerint a mai napon sem rosszabb a víz minősége, mint évekkel vagy évtizedekkel ezelőtt, csak az ivóvíz minőségére vonatkozó szabályzaton szigorítottak – mutatott rá a polgármester, aki a helyzet mielőbbi rendezését ígérte. – A kialakult helyzetet Ada község a maga javára fogja fordítani, a tiltást felhasználjuk a probléma gyorsabb megoldása érdekében. Ahogyan a közelmúltban már nyilatkoztam, a probléma megoldása folyamatban van, és a jövőben minden ezzel kapcsolatos előrelépésről értesíteni fogjuk a lakosságot. Az önkormányzat a közvállalattal közösen napokon belül biztosítani fogja a megfelelő víztisztító berendezést az egészségházba, minden óvoda- és iskolaépületbe, beleértve a zeneiskolát is. Emellett tisztított vízzel ellátott közkutakat fogunk kiépíteni Ada és Mohol területén. Ez a beruházás néhány hetet vesz majd igénybe. Egyébként ezzel a problémával nem a napokban kezdtünk el foglalkozni, ugyanis Ada község képviselő-testülete már 2017 márciusában elfogadta a Standard közvállalat hosszú távú tervében a víztisztító berendezés, vagyis a vízgyár megépítését, és azóta dolgozunk az ügy megoldásán – állapította meg a közleményében Bilicki Zoltán.