2024. április 23., kedd

Egymilliárdos beruházási ciklus indul Vajdaságban

Óbecsén 33 önkormányzattal írt alá támogatási szerződést a tartományi kormány

Több mint egymilliárd dinár értékű beruházásokról írt alá ma szerződést Óbecsén 33 önkormányzat a tartományi kormánnyal. A szerződések aláírására az óbecsei fő szivattyúállomásnál került sor, ahol csütörtökön kezdődött meg az állomás felújítása, amelyet 10 millió dinárral a tartományi kormány támogat, 31 millió dinárt pedig az önkormányzat fordított erre a célra.

A tartományi kormány képviselői megtekintették az óbecsei szivattyúállomást is (Fehér Rózsa felvétele)

A tartományi kormány képviselői megtekintették az óbecsei szivattyúállomást is (Fehér Rózsa felvétele)

A mezőgazdasági, vízgazdálkodási és erdészeti titkárság a dűlőutak rendezését 190, a víz- és szennyvízhálózatok fejlesztését 330 millió dinárral támogatja az idén, és az előbbire 20, az utóbbira 26 önkormányzat pályázott sikeresen – tudtuk meg Ótott Róbert tartományi mezőgazdasági titkárhelyettestől. Đorđe Milićević tartományi kormányfőhelyettes elmondása szerint a két pályázaton nyert 33 önkormányzat hozzájárulásával ez összesen egymilliárd dinárt meghaladó közös beruházási ciklust jelent, amellyel javulni fog ezen települések lakosságának az életminősége.

A tartományi kormány az elmúlt három évben több mint 20 milliárd dinárt fordított a mezőgazdasági ágazatra, Vuk Radojević mezőgazdasági, vízgazdálkodási és erdészeti titkár ezzel kapcsolatosan kiemelte: ebben az időszakban – az önkormányzatokkal közösen – több mint 2,1 milliárd dinár jutott a víz- és szennyvízhálózatokra, 1,2 milliárd dinár pedig a határutak kiépítésére.

Szabadka városa mindkét pályázaton sikerrel szerepelt, ezzel kapcsolatosan Radoslav Vukelić, a Kommunálisügyi, Energetikai és Közlekedési Titkárság titkára a Magyar Szó érdeklődésére arról számolt be, hogy az egyik projektnek köszönhetően Nagyfény és Bajmok vízrendszere új fertőtlenítő berendezést kap, így még az idén jobb minőségű ivóvizük lesz ezeknek a településeknek, a másik projekt keretében pedig szennyvízcsatorna épül a Mácsva utcában, a Durmitor és a Foča utca között, ami az ipari övezet infrastruktúrájának a fejlesztése miatt is fontos beruházás. Az előbbi 24,5 millió dináros fejlesztéshez a tartomány 16,7 millió dinárral járul hozzá,  az utóbbi 17,8 millió dináros költségét pedig 8,5 millió dinárral támogatja.

A szerződések aláírásának szokatlan helyszínéről Kuti Gábor, a Vodokanal Közvállalat műszaki igazgatója elmondta, hogy a csaknem negyvenéves, elavult szivattyúállomás teljes elektromos és gépészeti felújításon esik át, és egy mechanikus rácsrendszer is felépül, amitől jelentős költségmegtakarítást remél a vállalat. A kivitelező a Graditelj NS, munkásainak 90 nap alatt kell befejezniük a munkálatokat.