2024. április 16., kedd

Több száz gyerek kapott iskolatáskát

Minden elsőbe induló magyar óvodást megajándékoznak

Magyarkanizsán, Zentán és Topolyán is ünnepélyes keretek között adták át tegnap délután, illetve este a Rákóczi Szövetség és a Magyar Nemzeti Tanács ajándékát azoknak a családoknak, amelyek a magyar tannyelvű vajdasági oktatási intézményeket választják, vagyis magyar osztályba íratják csemetéiket.

Magyarkanizsán százötven leendő kisdiák kapott iskolatáskát (Gergely József felvétele)

Magyarkanizsán százötven leendő kisdiák kapott iskolatáskát (Gergely József felvétele)

A Rákóczi Szövetség februárban már egy-egy mesekönyvvel ajándékozta meg az iskolai előkészítős óvodásokat. Ezúttal az őszre elsőbe induló óvodások egy-egy iskolatáskát vehettek át a Rákóczi Szövetség jóvoltából.

A magyarkanizsai városháza dísztermében a zentai Mécsvirág zenekar szórakoztatta azt a mintegy százötven magyar óvodást, akik őszre iskolába indulnak, és anyanyelvükön kezdik meg tanulmányaikat. A jövendőbeli elsősöket és szüleiket először Fejsztámer Róbert, Magyarkanizsa polgármestere üdvözölte, aki sok sikert és kitartást kívánt nekik az előttük álló iskolai évekre. A Magyar Nemzeti Tanács nevében Jerasz Anikó, a Végrehajtó Bizottság elnöke üdvözölte az egybegyűlteket, kiemelve, az MNT számára különösen fontos a magyar nyelv és kultúra megőrzése, ami előfeltétele a szülőföldön való megmaradásunknak, a magyar közösség boldogulásának. Ennek érdekében a jövendőbeli elsős kisdiákok, akik magyar nyelven kezdik meg tanulmányaikat, a Rákóczi Szövetség és az MNT jóvoltából iskolatáskát kapnak ajándékba. Őszre az iskolakezdéskor újabb támogatást, tanfelszerelést kapnak a kisdiákok, a Rákóczi Szövetség pedig ösztöndíjjal is támogatja a magyar tannyelvű tagozatra iratkozó elsősöket.

Az önkormányzat, a Rákóczi Szövetség és az MNT illetékesei a zentai Margaréta óvodában (Szögi Csaba felvétele)

Az önkormányzat, a Rákóczi Szövetség és az MNT illetékesei a zentai Margaréta óvodában (Szögi Csaba felvétele)

A rendezvényen Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke meleg szavakkal köszöntötte az iskolába készülő nebulókat, majd Csizmadia Anna, a szövetség elnöki titkárságvezetője segítségével kiosztották az iskolatáskákat. Az eseményen jelen volt mgr. Hajnal Jenő, az MNT elnöke, Nyilas Leonov Anita községi művelődési tanácsos és Kávai Szabolcs községi oktatási tanácsos is.

A zentai Margaréta óvodában Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke és Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke mondtak köszöntőt az ajándékok kiosztását megelőzően. Jerasz Anikó megköszönte a szülőknek, hogy a magyar nyelvű továbbtanulást választották gyermekük számára, hiszen ez fontos döntés egy család életében. Kifejtette, hogy a gyerekek az anyanyelvükön tudnak a legjobban érvényesülni az oktatás folyamán, és ezen az úton, amely előttük áll, a Rákóczi Szövetség és az MNT – ugyanazon elvek és célok mentén kidolgozva programjait – egyaránt szeretné őket segíteni. Csáky Csongor szintén azt hangsúlyozta, annál nagyobb és jobb döntést nehezen tudna hozni egy magyar szülő, mint hogy a gyermekét anyanyelvén taníttatja tovább, majd hozzátette, most ezzel a táskával szeretnék ezt megköszönni nekik.

A leendő elsősök nagy örömmel fogadták az ajándékot (Szögi Csaba felvétele)

A leendő elsősök nagy örömmel fogadták az ajándékot (Szögi Csaba felvétele)

A Margaréta óvodában harminckét leendő elsős vehette kézbe az ajándékot, Zenta község területén pedig összesen százötvenegyen fogják azt megkapni a következő napokban. Az eseményen jelen volt Csizmadia Anna, a Rákóczi Szövetség elnöki titkárságvezetője, mgr. Hajnal Jenő, az MNT elnöke, valamint Perpauer Attila, Zenta község oktatással és művelődéssel megbízott tanácstagja is.

A zentai ünnepség után a Rákóczi Szövetség és a Magyar Nemzeti Tanács illetékesei Topolyán, a helyi Nyuszika óvodában is megajándékozták az első osztályba induló magyar gyermekeket.