2024. április 24., szerda
EURÓPA-LIGA

A Chelsea ülhetett a trónra

A Chelsea nyerte meg az Európa-liga trófeáját, miután a bakui olimpiai stadionban rendezett londoni házidöntőn fölényes eredménnyel, 4:1-re verte az Arsenalt. Maurizio Sarri legénysége 2013 után másodszor diadalmaskodott a második számú európai klubtornán, és a Premier League bronzérme után serleggel koronázta meg a szezonját.

Az ünneplő Kékek (Fotó: Beta/AP)

Az ünneplő Kékek (Fotó: Beta/AP)

Két teljesen különböző félidőt hozott a finálé. Az elsőben egyetlen találat sem született, a Chelsea valamivel többet birtokolta a labdát, és többször is veszélyeztetett, de mindkét oldalon kevés kapura tartó lövést láthatott a bő 50 ezres nézősereg.

A második 45 percben aztán felpörögtek az események, és kinyílt a játék. Az Arsenal átvette a kezdeményező szerepét, ám a Chelsea vált veszélyesebbé, aminek hamar meg is lett az eredménye: a 49. percben az exarsenalos Giroud a balszélső Emerson beadására vetődve érkezett a rövid kapufánál, és csukafejes mozdulattal juttatta a labdát Čech mellett a kapuba. Bő tíz perccel később már kettővel vezetett a Chelsea, Hazard finom, balról érkező középre gurítását Pedro helyezte ballal a hosszú alsóba.

Újabb öt perccel később az Arsenal sorsa megpecsételődni látszott: Maitland-Niles a tizenhatosban buktatta a helyzetben labdát kapó Giroud-t, amiért Rocchi bíró büntetőt ítélt, ezt pedig Hazard hidegvérrel értékesítette. Alig ért véget a Kékek ünneplése, egy tizenhatosbeli keveredés után Iwobi húszméteres bombagóllal adta vissza az Ágyúsok reményét, ám ez sem tartott sokáig, három perc múltán Hazard szép összjáték végén mattolta Čecht, beállítva a végeredményt.

Felszabadultan nyilatkozott a diadal után Maurizio Sarri, akinek a sorsa korábban kérdéses volt a Chelsea-nél: „Szerencsés vagyok, hogy ezt a klubot vezethetem, és most már talán megérdemlem, hogy maradjak” – mondta boldogan az olasz tréner. Unai Emery, az Arsenal vezetőedzője gratulált a győztesnek: „Keményen dolgoztunk, próbálkoztunk, de sajnos nem tudtunk élni a lehetőségeinkkel. A Chelsea volt a jobb csapat ma este” – értékelt a spanyol szakember.