2024. április 19., péntek
KERÉKPÁROZÁS – GIRO D'ITALIA

Örülhettek a kolumbiaiak

Az egyik legrövidebb etappal folytatódott pénteken a Giro, a bringásoknak ismét jó néhány hegyet kellett megmászniuk. A mezőny most is útnak eresztett egy nagyobb – 12 fős – csoportot az összetettre veszélytelen emberekkel, a legjobb név a bolyban az apró hegyimenő Chaves volt. Az előny tíz perc körül tetőzött, és hamar világossá vált, hogy a főcsoportot nem érdekli az üldözés.

Bár a cél ismét hegytetőn volt, a Dolomitokban található San martinói emelkedő 6 százalék körüli meredekével nem számított igazán veszélyes kihívásnak. A szökevények közül Chaves bizonyult a legerősebbnek, a kis kolumbiai számtalanszor támadta be társait, mígnem végül sikerült eltávolodnia tőlük, és egyedül érkezve a célba, megnyerte az etapot.

Hátul, a mezőnyben a fehér trikós – legjobb 25 év alatti versenyző – López csapata diktált tempót a hegyen, amivel előkészítették a kolumbiai támadását – aki el is tudott menni, és 44 másodpercet adott az összetett esélyesek csoportjának, s megközelítette az ötödik Mollemát. A rózsaszín Carapazon maradt, utána Nibali, Roglič következik két perc körüli hátránnyal.

Végeredmény, 19. szakasz (Treviso–San Martino di Castrozza, 151 km): Esteban Chaves 4:01:31 óra, Andrea Vendrame +10, Amaro Antunes +12, Giovanni Carboni +24, Pieter Serry +32 mp stb.