2024. április 23., kedd
SZÓFIGYELŐ

Meglepetésgyőzelem

Sporthírre utaló címekben figyelhetünk fel a szokatlanul hangzó meglepetésgyőzelem szóra: Meglepetésgyőzelem az Európa Játékokon – Meglepetésgyőzelem a Forma–1 idénynyitó futamán Ausztráliában – Siófoki meglepetésgyőzelem a Ferencváros otthonában – Meglepetésgyőzelem a Székely Maratonon – Meglepetésgyőzelem női szuperóriás-műlesiklásban – Meglepetésgyőzelem a fukuokai maratoni viadalon – Meglepetésgyőzelem a Párizs–Nizza 4. szakaszán – Meglepetésgyőzelem az Aussie Open női döntőjében – Labdarúgás: csanádpalotai meglepetésgyőzelem a megyei magyar kupa döntőjében – Fontos rangadót nyert a Héreg–Vértestolna, ismét egy bajnai meglepetésgyőzelem – Egy rossz passzon múlt a meglepetésgyőzelem

A címek olykor arról tanúskodnak, hogy meglepetésgyőzelem más természetű versenyben is születik: Meglepetésgyőzelem a César-gálán: A LEsquive című alkotás vitte el a pálmát idén a legrangosabb francia filmes kitüntetés, a César átadógáláján. – Meglepetésgyőzelem és Netflix-kivégzés az idei Cannes-i filmfesztiválon. – Baloldali meglepetésgyőzelem Hollandiában, a briteknél csak vasárnap este teszik közzé az eredményeket.

Az újságírók azt az állítást tömörítik összetételbe, hogy a győzelem meglepetést okozott. A jelentéstömörítő összetett szavak előtagja és utótagja között olyan bonyolult kapcsolat van, hogy az összetételt csak többszavas szerkezettel lehet értelmezni. Például a csigalépcső voltaképpen a csiga házához hasonló lépcső. A széna tárolására való padlás neve szénapadlás.

A hírek szövegében is fel-felbukkan ez az összetétel: Esetleg végre az Európa-bajnokságok után a világbajnokságon is meglepetésgyőzelem születhet. – Lauda a pályabírók munkája miatt háborgott, Hamilton furcsán érezte magát a meglepetésgyőzelem miatt. – A díjátadón szokatlan módon jó pár meglepetésgyőzelem született. – Nem ártana egy meglepetésgyőzelem. – Szenegál a második vb-jét is meglepetésgyőzelemmel kezdte. – Meglepetésgyőzelem született a Monte-Carlo Ralin, a Peugeot-csapat harmadik versenyzője, Bryan Bouffier nyerte a versenyt. – A holland tinédzser megünnepelte a Barcelonában elért meglepetésgyőzelmét. – Az utolsó periódusban már nem esett gól, így csapatunk az idei szezon egyik legnagyobb meglepetésgyőzelmét aratta Fehérváron. – Az idei felnőtt OB veszprémi meglepetésgyőzelmét a még junior korú Loránd Lilla aratta. – Vasárnap pályacsúcsot döntve élre álltam és meglepetésgyőzelmet arattam. – A Barcelona valamelyik kiesés ellen harcoló gárda ellen lép pályára, a legtöbben a harcias kis-csapat meglepetésgyőzelmét szeretnék látni.