2024. április 20., szombat

Az exteaárus kormányfőként ismételhet

Indiában megkezdte második ötéves mandátumát Narendra Modi

Narendra Modi folytathatja a kormányzást Indiában miután tegnap letette a hivatali esküt. Földünk második legnépesebb államának politikáját az előző parlamenti ciklusban is a Modi vezette hindu nacionalista Bharatija Dzsanata Párt (BJP) határozta meg, amely a nemrég befejezett választáson a korábbinál is több szavazatot szerezve ismét abszolút többséghez jutott az 542 tagú alsóházban.

Az új kormány mindent megtesz, hogy megőrizze India egységét és integritását – üzente Narendra Modi, a miniszterelnöki eskütétele alkalmából Újdelhiben rendezett tegnapi ünnepségen. A beiktatási ceremónián csaknem nyolcezer meghívott vendég is részt vett.

A 68 éves Modi immár második ötéves mandátumát kezdte meg pártja látványos választási sikerének köszönhetően. A vezetése alatt álló BJP és szövetségesei (a Nemzeti Demokratikus Szövetségbe tömörülve) 303 mandátumot szereztek meg a kétkamarás parlament 542 tagú alsóházában, a lok sabhában, s ezzel – a várakozásokat jócskán fölülmúlva – megint abszolút többséghez jutottak.

Az április 11-én kezdődött és május 19-én befejezett országos parlamenti választáson mintegy 600 millióan vettek részt a csaknem 900 millió jogosult közül. Az erőpróba 37 párt esetében bizonyult sikeresnek: ennyien küldhetnek ugyanis képviselő(ke)t az alsóházba. Többségük csak egyet, vagy kettőt-hármat. Mindössze kilenc párt dicsekedhet azzal, hogy legalább tíz, vagy annál több mandátumot szerzett.        

A BJP fő ellenfele, a második helyezett Indiai Nemzeti Kongresszus (INC) és baloldali választási koalíciós partnerei kénytelenek beérni 52 képviselői hellyel, míg a harmadik legerősebb párt, a Dravida Haladó Szövetség (DMK) 23-mal.

Az energikus és karizmatikus régi-új kormányfő a legutóbbi választási sikere után befogadóbb Indiát ígért.

A munkakarrierjét egykor teaárusként kezdő Modi és a BJP 2014 óta kormányozza az 1,36 milliárd lakosú országot. Öt éve egyebek mellett gazdasági reformokat és milliónyi új munkahelyet ígértek, ám a kezdeti lendület kifulladt. Az állástalanok aránya továbbra is óriási (45 éves csúcson jár), a gazdaság teljesítménye pedig kétséges. A fontos ágazatnak számító mezőgazdaság vergődik.

A gondokat a BJP jóléti intézkedésekkel és látványos korrupcióellenes programokkal igyekezett elkendőzni. A választási eredmények tanulsága szerint sikerrel.

Több mint száz közgazdász nemrég azonban nyílt levélben figyelmeztetett arra, hogy az indiai bruttó hazai össztermék (GDP) hivatalos számaival bajok lehetnek. (A kormány azt állítja, hogy a GDP az utóbbi időszakban évente átlagosan hét százalékkal nőtt.)

Mások inkább arról beszélnek, hogy a bírálatokat nehezen tűrő Modi a nacionalizmusra és vadkapitalizmusra épülő uralmat épített ki.

Támogatói elutasítják, és rosszindulatúaknak tartják a bírálatokat. Szerintük a fokozatos reformok sok jót hoztak és serkentették a gazdaság növekedését. Szinte kórusban dicsérik a Modi-kabinet eddigi jóléti programjait is, amelyek fő célja a szegénység visszaszorítása.