2024. március 29., péntek

Pártelnöknek választották Porosenkót

Porosenko: Nem tartható az ország tömbön kívülisége (Fotó: Beta/AP)

Petro Porosenko (Fotó: Beta/AP)

Petro Porosenkót, a legutóbbi elnökválasztás nyomán hivatalából távozott volt ukrán államfőt választotta meg elnökévé pénteken tartott kongresszusán a nemrég Európai Szolidaritás néven újjáalakult pártja.

A döntést a küldöttek egyhangúlag hozták meg. A kongresszuson részt vett Andrij Parubij házelnök és Irina Herascsenko parlamenti alelnök is. Utóbbi beszédében Vlagyimir Putyin orosz elnököt "eszelősnek" nevezte.

Beszédében Porosenko kijelentette, hogy ötéves elnöksége alatt többet tett az országért, mint amennyit elődei tettek egy negyed évszázad alatt. Szavai szerint az Európai Szolidaritás nem azért indul a parlamenti választáson, hogy ellenzéki párt legyen, hanem azért, hogy győzzön.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál tudósítása szerint a rendezvényen kevés parlamenti képviselő volt jelen, inkább civil aktivisták, önkéntesek és írók vettek részt nagy számban.

A párt a május 24-i kongresszusán döntött a névváltoztatás mellett, és jelentette be, hogy ezzel az új névvel indul a július 21-re kiírt, előre hozott parlamenti választáson.

Porosenko - miután alulmaradt riválisával, Volodimir Zelenszkijjel szemben, aki az elnökválasztás április 21-i második fordulójában legyőzte őt a szavazatok több mint 73 százalékának megszerzésével - több ízben is közölte, hogy az államfői posztról való távozás után sem hagy fel az aktív politizálással, és indulni készül a következő parlamenti választáson.