2024. április 24., szerda

Thaçi: Eljött az ideje a nemzetegyesítésnek

Komolyan fontolóra kell vennünk azt a lehetőséget, hogy Koszovó egyesüljön Albániával, amennyiben az EU folytatja kirekesztő magatartását – nyilatkozta a Pristinai médiának Hashim Thaçi koszovói elnök, s hozzátette az egyesülés érintené Dél-Szerbia albánok lakta területeit is.

Thaçi úgy gondolja parlamenti határozattal, vagy akár népszavazással is véghez lehetne vinni a területi egyesítést. Így az Európai Uniónak két albán zászló helyett csak egyet kell elismernie – hangoztatta a koszovói államfő. Annak a véleményének is hangot adott, hogy Preševo völgyének „elcsatolása” történelmi igazságtalanságok kijavítása volna, s ez a lehetőség még soha nem volt ilyen közel.

Hashim Thaçi az EU rovására írja, hogy évek óta nem törli el a vízumkényszert a koszovói állampolgárokkal szemben. Szavai szerint mindez azt mutatja, itt az ideje komolyan átgondolni, milyen lépések történjenek a nemzetegyesítés irányába.

A szerb államfő, Aleksandar Vučić úgy értékelte, Thaçi kijelentései a nemzetközi jog végét jelentik. Felháborítónak nevezte, hogy az EU nem reagált arra sem, hogy a koszovói elnök úgy nyilatkozott nem szándékozik megalakítani a koszovói szerb községek közösségét, amelyet pedig a brüsszeli egyezményben aláírt, s amelynek betartásáért az EU szerbia felé garanciát vállalt.

Az EU-tól már nem várok semmit. Abban az esetben viszont, ha valóban népszavazást tartanak Albánia és Koszovó egyesüléséről, arra Szerbia komoly és felelősségteljes módon fog reagálni – jelentette ki Aleksandar Vučić.