2024. április 25., csütörtök

Megvalósult elgondolás

Új üzemrészleg és több alkalmazott a temerini Elmed Kft.-ben

A Prosperitati Alapítvány szervezésében Temerinben egy kiemelt jelentőségű, közepes léptékű gazdasági fejlesztés ünnepélyes átadására került sor. Az Elmed Kft.-ben gépek vásárlására és épület bővítésére pályázott, és valamivel több mint 20 millió dinárt nyert. A projektum teljes értéke csaknem 60 millió dinár, ebből az önrész 25 százalék, a hitel mértéke pedig 40 százalék.

A vendégek megtekintik az üzemcsarnokot (Fotó: Góbor Béla)

A vendégek megtekintik az üzemcsarnokot (Fotó: Góbor Béla)

Az üzem ünnepélyes átadásán jelen volt Kiss-Parcius Péter, Magyarország határ menti gazdaságfejlesztéséért felelős helyettes államtitkár, Pásztor István, a VMSZ elnöke, Juhász Bálint, a Prosperitati Alapítvány ügyvezető elnöke, Nagy Imre, a Prosperitati Alapítvány igazgató bizottságának elnöke, Szűcs Róbert, valamint Kovács Ákos társtulajdonosok és sok más meghívott vendég.

Az avatóünnepség nem is kezdődhetett volna szebben, mint a Himnusz eléneklésével, aminek előadásában közreműködött a Szirmai Károly MME férfikórusa, egy későbbi műsorszámban az ünnepséget az egyesület leánykórusa színesítette.

A megjelenteket köszöntötte Szűcs Róbert, a társtulajdonosok egyike, aki az üzemmel kapcsolatosan elmondta, hogy az üzemavatás nagy nap életükben. Óriási kihívást és erőfeszítést jelentett a vállalkozás beindítása, de partnereikkel és támogatásokkal meg tudták valósítani elgondolásukat. Egy közös vállalkozásról van szó, a piacon való jelenlét bővítéséről, nem utolsósorban pedig új munkahelyek létesítéséről. Az Elmed 1990-ben alakult meg, ami után némi irányt váltott, mert az orvosi elektronika gyártását követően ipari termékek, felszerelések és termékek gyártására szakosodott. A Prosperitati Alapítvány pályázatán elnyert összegből az új üzemcsarnok felépítése valósult meg, ami csupán egy munkahelyi lehetőség a további fejlődésre. Sok mindent eddig külső munkatársakkal és besegítő cégekkel végeztettek el, ezentúl azonban saját maguknak is lehetőségük lesz rá. Jelenleg Szerbiában mintegy 110 munkást és külső munkatársat foglalkoztatnak, de van részlegük Albániában, Montenegróban, Észak-Macedóniában, Bosznia-Hercegovinában. Ezekben az üzemekben jórészt orvostechnikai műszerek készülnek, de jelen vannak a gyógyszerészeti ágazatban, úgyszólván az ipar minden ágazatában, a kozmetikától az élelmiszeriparig.

A megjelenteket köszöntötte és a vajdasági magyarságot érintő beruházásokról Kiss-Parcius Péter és Pásztor István is szólt. A köszöntő- és méltató beszédek elhangzása után sor került az üzemavatót jelképező szalagátvágásra és a csarnok megtekintésére.