2024. április 25., csütörtök

Balkáni lovastúrák

Vajdaság is csatlakozott a Via Dinarica útvonalhoz

Lovastúra útvonalat hoztak létre Szerbián és Bosznián keresztül, melynek célja a balkáni régió lovasturizmusának fejlesztése. A projektum zárókonferenciáját csütörtökön tartották a Kelebiai Ménesben (Ergelában), ahol Ricz András, a projekt szaktanácsadója számolt be a tervezet részleteiről a média képviselőinek.

(Fotó: Lackó Varjú Sára)

(Fotó: Lackó Varjú Sára)

– Olyan lovastúra útvonalat építettünk ki, ami Vajdaságból indulva, Nyugat-Szerbián át Bosznia legdélebbi részéig ér el. Az útvonal a Via Dinaricával is összeköttetésben áll, ami egy olyan egész balkáni régiót érintő útirány, ahol lovas, kerékpáros és gyalogos túrákat szerveznek. Ehhez most Vajdaság is csatlakozhatott. A túra tervezetében olyan 52 ménes, sportklub és egyéni gazda vesz részt, aki lótenyésztéssel, lovas túrázással és lovas turizmussal foglalkozik. Célunk, hogy ezeket az embereket összekössük. Különböző műhelymunkákra hívtuk őket, ahol elmondták meglátásaikat a szerbiai és boszniai lovasturizmussal kapcsolatban, ötleteikkel pedig hozzájárultak a fejlesztés elősegítéséhez. Stratégiánkat ezen műhelymunkák alapján dolgoztuk ki, amit a következő években valósítunk meg. Elsődleges cél a továbbképzések szervezése és a megfelelő marketingháttér kialakítása, mellyel elérhetjük a nyugat-európai piacot – nyilatkozta a média képviselőinek Ricz András. Hozzáfűzte, hogy táblákat is készítettek, amiket minden útvonalhoz csatlakozott klub, gazdaság kihelyez, s amik jelzést adnak a turistáknak a lovastúra útvonalról. Ezenkívül sapkákat, pólókat is gyártottak.

– A legfontosabb elem egy weboldal kialakítása volt, amely lehetővé teszi az online foglalásokat az említett 52 helyre. Ennek egy nyomtatott változata is megjelenik majd, amit a turisztikai kiállításokon osztunk szét – mondta a projekt szaktanácsadója.

A programot a Szabadka–Palics Mikrorégió Turisztikai Klaszter Alap és a doboji Rotor Egyesület valósítja meg az Európai Unió támogatásával.