2024. március 28., csütörtök

Olaszországgal közösen a gazdasági sikerekért

Megnyílt a szabadkai gazdasági vásár

Csütörtökön nyitotta meg kapuit a 13. Szabadkai Nemzetközi és Regionális Gazdasági Vásár, amelyen nyolc országból csaknem kétszáz kiállító vesz részt, és amelynek fókuszában az információtechnológia, a digitalizáció és az oktatás áll. A háromnapos rendezvényt szakmai programok teszik színesebbé.

A rendezvény csütörtöki megnyitóján több magas rangú tisztségviselő képviselte magát, és felszólalásukban mindannyian kiemelték az ilyen, és ehhez hasonló vásárok fontosságát. Az első felszólaló a kiállítás partnere, Olaszország képviseletében Fabrizio Cosimi, Olaszország belgrádi nagykövetségének gazdasági attaséja volt, aki kiemelte, hogy a 2019-es év rendkívüli jelentőséggel bír Szerbia és Olaszország kapcsolatában, ugyanis a Belgrád és Róma közötti diplomáciai kapcsolat 140 évvel ezelőtt kezdődött, és örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a most megnyílt vásáron több olasz cég mellett, több olaszországi helyi önkormányzat is képviseli magát, ami hozzájárulhat ahhoz, hogy a két ország közötti kiváló kapcsolatok még szorosabbá váljanak.

Az idei vásáron 1800 négyzetméteren csaknem 200 kiállító várja a látogatókat (Fotó: Gergely Árpád)

Az idei vásáron 1800 négyzetméteren csaknem 200 kiállító várja a látogatókat (Fotó: Gergely Árpád)

A következő felszólaló Ivan Đoković, a vajdasági kormány alelnöke, tartományi gazdasági és idegenforgalmi titkár volt, aki hangsúlyozta, hogy Szabadka a szerbiai gazdaság egyik éllovasa, ami nemcsak az országszerte tapasztalható jó gazdasági környezetnek köszönhető, hanem a helyi vezetés odaadó, következetes és szakértő munkájának. A tartományi kormány alelnöke emellett szót ejtett az olasz Ondaplast cégről is, amely a héten nyitotta meg leányvállalatát Szabadkán. Ez újabb bizonyítéka annak, hogy Olaszország Szerbia és azon belül Vajdaság fontos stratégiai partnere, amely az elmúlt években komoly beruházásokat valósított meg, elsősorban a mezőgazdaságban.

A gazdasági vásár egyik legfontosabb partnere a Szerbiai Gazdasági Kamara, amelynek képviseletében Miloš Jelić mondott beszédet. Mint mondta, a kamara hagyományosan a gazdasági kiállítások legnagyobb támogatója, és tavaly 19 regionális és nemzetközi vásár megrendezéséhez nyújtott segítséget. A belföldi kiállítások mellett nagy figyelmet fordítanak a külföldi rendezvényekre is, amelyeken a regionális gazdasági kamarákon keresztül támogatják a hazai cégek és vállalkozások megjelenését, ami elősegítheti a hazai cégek és vállalkozások további fejlődését.

A mintegy 1800 négyzetméternyi területen megvalósuló gazdasági vásár megnyitójának utolsó felszólalója Szabadka polgármestere, Bogdan Laban volt, aki beszéde elején az Olaszországgal való gazdasági és kulturális kapcsolatokról ejtett szót.

A megnyitót követően a vendégek bejárták a kiállítás helyszínét (Fotó: Gergely Árpád)

A megnyitót követően a vendégek bejárták a kiállítás helyszínét (Fotó: Gergely Árpád)

– Szerbia és Olaszország tíz évvel ezelőtt stratégiai együttműködési szerződést írt alá, és ennek számos pozitív hatása van Szabadka szempontjából is, kezdve az olasz cégek városunkban megnyitott részlegeitől, a mind szorosabb gazdasági kapcsolatokon keresztül a kulturális együttműködésig. Az idei gazdasági vásár fókuszában az információtechnológia és a digitalizáció gazdasági fejlődésben játszott szerepe áll, és nagy hangsúlyt kap a gazdaság és az oktatás közötti kapcsolat. Utóbbi szempontjából rendkívül fontos, hogy felismertük a duális oktatás jelentőségét, illetve a vállalkozások, cégek, valamint az oktatási intézmények közötti átjárhatóság szerepét, aminek köszönhetően városunk az élen jár a duális oktatásban – fogalmazott a polgármester.

A gazdasági kiállítás partnere Olaszország, de a tradíciókhoz híven a magyarországi cégek is nagy számban képviselik magukat. A CED Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Nonprofit Kft. közreműködésével 12 magyar vállalkozás mutatkozik be Szabadkán, ami azért is jelentős, mivel Vajdaság földrajzi közelsége miatt kedvelt célpiaca a magyar vállalkozásoknak.

A 13. Szabadkai Nemzetközi és Regionális Gazdasági Vásár szombatig várja a látogatókat, és ez alatt az időszak alatt többek között szakmai fórumokat és előadásokat is tartanak az érdeklődők számára.