2024. április 20., szombat

Vízgyár építését tervezik

Ada községben vitatéma lett az ivóvíz egészségügyi határértéket meghaladó arzéntartalma

Ada községben a mikrobiológiai elemzés alapján az ivóvíz egészségügyileg kielégítő, de a vegyi elemzések alapján egyes paraméterek, köztük a szín, az elektromos vezetőképesség, az oxidálhatóság, az arzén-, valamint bizonyos esetekben az ammónia- és vastartalom eltérnek a szabályzatban előírt megengedett értéktől, tudtuk meg Bilicki Zoltántól, Ada község polgármesterétől.

Bilicki Zoltán (Csincsik Zsolt felvétele)

Bilicki Zoltán (Csincsik Zsolt felvétele)

Kiemelte, hogy a vajdasági hidrogeológiai körülmények miatt a tartományi községek 85 százalékában az ivóvíz minősége nem felel meg a szabályzatnak, amely sok esetben szigorúbb az Európai Unió rendeleténél. A polgármester leszögezte, hogy vízgyár hiányában lehetetlen teljesíteni a szabályzatban előírt határértékeket, ezért a helyi önkormányzat már belekezdett a létesítmény kiépítésének előkészítésébe, és leghamarabb 2020 végére készülhet el.

Bilicki Zoltán elmondta, hogy Ada község önkormányzata és a vízszolgáltató Standard Kommunális Közvállalat folyamatosan beruház az ivóvízhálózatba, hogy javítson a lakosság vízellátásán. Az Ada és Mohol közötti víznyerő területen 2015-től három kút működik, valamint új kutakat helyeztek üzembe Törökfaluban, Völgyparton és Valkaisoron is, illetve folyamatosan korszerűsítik a vízhálózatot. A polgármester közölte, hogy Ada községben folyamatban van a vízgyár építésének előkészítése, és az elmúlt évben már végeztek méréseket a vízhálózat kútján. Beszámolt a legújabb fejleményekről, valamint a kérésünkre kommentálta azt a petíciót is, amelyet az egyik népszerű közösségi oldalon kezdeményeztek az ivóvíz miatt. A követelések között szerepel, hogy a jelenlegi ivóvizet nyilvánítsák emberi fogyasztásra alkalmatlannak, helyette biztosítanak megfelelő vizet, valamint az önkormányzat a petíció átvételétől számítva azonnal vagy legkésőbb tizenöt napon belül kezdjen bele a vízgyár kiépítésébe.

A község lakossága évtizedek óta ugyanazt a vizet issza (Gergely Árpád felvétele)

A község lakossága évtizedek óta ugyanazt a vizet issza (Gergely Árpád felvétele)

– A helyi önkormányzatnak semmilyen gondja nincs egy olyan aláírásgyűjtéssel, amivel esetlegesen gyorsabb ügyintézésre sarkallnak bennünket, viszont ebben az esetben már bejelentettem, hogy az önkormányzat dolgozik a vízgyár építésén, amely leghamarabb a következő év végére készülhet el – magyarázta Bilicki Zoltán. – Ez nem az a folyamat, amely tizenöt napon belül elkezdhető, mint ahogyan az az egyik követelésben szerepel. Ezt a beruházást nem lehet tizenöt napon belül elkezdeni, még akkor sem, ha bizonyos intézkedések már folyamatban vannak, mint ahogyan az esetünkben történik. A községi képviselő-testületi ülésen is elmondtam, hogy a múlt év utolsó négy hónapjában egy olyan berendezés volt felszerelve a városi kútra, amely állandóan mérte a vízben a különféle szennyeződéseket és paramétereket. Erre azért volt szükség, hogy a tervező tisztában legyen a helyzettel, és felmérhesse, milyen technológiát kell alkalmazni annak érdekében, hogy a szennyeződéseket kiküszöböljük. Az év elején megkaptuk az adatokat, és azóta állandó kapcsolatban vagyunk három tervezői csapattal. A technológiák között ugyanis jelentős különbségek vannak. Léteznek olcsóbb és drágább technológiák, ezért alaposan meg kell fontolni, hogy mit választunk, mert amennyiben melléfogunk, akkor az a víz árának drasztikus emeléséhez is vezethet. Tudomásom szerint Szabadkán működik egy vízgyár, ahol száz dinár felett van a víz köbméterenkénti ára. A beruházás lehetséges ütemterve az, hogy július második felében elkezdjük a vízgyár tervezését. A tervek kidolgozása két-három hónapot biztosan igényel, hiszen egy 1000 négyzetméteres objektumról van szó, amely a gépészeti rész terve mellett magában foglalja az építészeti, a villamossági, a tűzvédelmi tervet is. Természetesen be kell szerezni az építési engedélyt és egyéb dokumentumokat is. Ez időbe telik, ha tetszik ez valakinek, ha nem – nyilatkozta az adai polgármester, aki kiemelte, hogy időközben a szerb kormány által létrehozott közberuházási irodával is tárgyaltak.

– Az iroda az önkormányzatokkal együttműködve finanszírozza a számukra legfontosabb projektumokat, mégpedig önerő nélkül, ami nagyon nagy előny. Az iroda júniustól elkezdi finanszírozni a vízgyárak kiépítését. Eszerint, ha sikerül összeállítani a tervdokumentációt, akkor már van egy olyan intézmény, amelytől kérhetünk támogatást. A pénz jóváhagyása viszont időbe telik, akárcsak a közbeszerzési pályázat lebonyolítása. Ez a beruházás körülbelül 2,5 millió euró értékű, ezért könnyen előfordulhat, hogy a közbeszerzési pályázaton részt vevők közül valaki fellebbez, ami újabb egy-két hónapos procedúrát jelenthet majd. Vannak eljárások, amelyeket tiszteletben kell tartani, ezért a beruházás befejezésének reális időpontja a következő év vége lehet – közölte Ada község polgármestere.

Bilicki Zoltán a jelenlegi ivóvíz minőségével kapcsolatban elmondta, hogy a község lakossága évtizedek óta ugyanazt a vizet issza, csak időközben megszigorították a határértékeket, köztük az arzénét is, így bizonyos elemek felső határértéke magasabb lett a megengedettnél.

– Ada község területén hetente kétszer vesz ivóvízmintát a nagykikindai Közegészségügyi Intézet. A minták elemzése után az eredményekről értesítik a Standard Kommunális Közvállalatot, illetve az újvidéki egészségügyi felügyelőséget, amelynek az illetékességi körébe tartozik, hogy megállapítsa az ivóvízről, iható-e vagy nem. Az igaz, hogy a vizünkben a megengedettnél magasabb az arzéntartalom, viszont Ada község önkormányzata és a vízszolgáltató kommunális közvállalat még nem kapott olyan levelet a felügyelőségtől, amellyel az ivóvizet emberi fogyasztásra alkalmatlanná nyilvánítanák – közölte a polgármester.