2024. április 20., szombat

Sokadalom Palicson

A hétvégi Orbán-napok keretében rendezték meg a Palicsi Magyar Sokadalom és Folk Music Fest elnevezésű népzenei rendezvényt, amelyekre pénteken és szombaton került sor a palicsi Nyári Színpadon. Gyermekkoncert, népzenei fellépők, gyermeknéptánccsoportok, bábszínházi előadás, kirakodóvásár és kézműveskedés várta a Palicsra látogatókat.

Forogtak a szoknyák és kopogtak a tánccipők (Fotó: Gergely Árpád)

Forogtak a szoknyák és kopogtak a tánccipők (Fotó: Gergely Árpád)

A Talentum Egyesület óvodásai (Fotó: Gergely Árpád)

A Talentum Egyesület óvodásai (Fotó: Gergely Árpád)

A gyermekek ügyesen ropták a táncot (Fotó: Gergely Árpád)

A gyermekek ügyesen ropták a táncot (Fotó: Gergely Árpád)

A néptánccsoportok fellépésére sokan voltak kíváncsiak (Fotó: Gergely Árpád)

A néptánccsoportok fellépésére sokan voltak kíváncsiak (Fotó: Gergely Árpád)

Pénteken a Palicsi Magyar Sokadalom a magyarországi Alma együttes koncertjével indult. Az eső ellenére a lelátó megtelt gyermekekkel, szülőkkel és nagyszülőkkel.

– Örülök neki, hogy ilyen sokan eljöttek. Úgy gondolom, hogy az Alma együttes koncertjének minden gyermek és szülő örülni fog. Amikor megérkezett a zenekar, a helyszín láttán azt mondták, hogy megérte nekik elfogadni a meghívást. A pénteki nap csúcspontja mindenképpen ez a koncert. Szombat délután több mint háromszáz gyermek fog színpadra lépni. A fellépők megtisztelve érzik magukat, hiszen csaknem nyolcszáz-kilencszáz ember előtt fognak táncolni. A látogatók egy igazi családi napot tölthetnek el a Palicsi Magyar Sokadalmon – mondta Brezovszki Roland, a Palicsi Magyar Sokadalom főszervezője.

Az Alma együttes fergeteges hangulatú koncertet adott. Gyerekzsivajtól visszhangzott a nézőtér, a  legkisebbek vidáman énekeltek együtt a zenekarral. Voltak olyan gyerekek is, akik a színpad előtt táncoltak. A koncert után lelkesen álltak sorba, hogy aláírást vagy fényképet kérjenek kedvenceiktől.

Az eső miatt a Folk Music Festet a Vigadó teraszán rendezték meg. Elsőként Szalonna és Bandája lépett színpadra. A koncert csúcspontja az volt, amikor a Duhaj banda tagjai együtt zenéltek a híres népzenei együttessel. A közönség állva tapsolta vissza a fellépőket. Ezután a Szóljon hát a nóta cigányzenekar szórakoztatta a jelenlevőket.

– Igyekeztünk az idén is egy olyan programot összeállítani, amellyel meg tudjuk szólítani a nagyközönséget. A fesztivál célja, hogy mindenki számára elérhetővé tegye a népzenét, a népdalokat, és azt az érzést, amit a folklór ad az embereknek. Azért választottuk helyszínül a palicsi Nyári Színpadot, hogy minél többen el tudjanak jönni ezekre a koncertekre. A rendezvény koronája Szalonnának és bandájának koncertje, hiszen ők a magyar nyelvterület legkiemelkedőbb népzenei előadói. Rajtuk kívül nagyon jó hazai résztvevői is vannak a fesztiválnak. A magyarországiak közül kiemelkedik még a szegedi Korinda zenekar. Úgy gondolom, sikerült jó programot összeállítanunk, hiszen tamburások és vonósok is fellépnek a rendezvényen – nyilatkozta Juhász Gábor, a Folk Music Fest főszervezője.

A szombaton a Palicsi Magyar Sokadalom főszereplői a gyermek-néptáncegyüttesek voltak.  Bemutatkozott a szabadkai Talentum Tehetséggondozó Művészeti Egyesület óvodás, alsós, felsős és ifjúsági csoportja, a hajdújárási Lifka Sándor Művelődési Egyesület Pitypang, Boglya és Kőris néptánccsoportja. A közönség láthatta a bácsfeketehegyi Feketics Művelődési és Helytörténeti Egyesület Mákvirág táncegyüttesét, valamint a csantavéri Hunyadi János Általános Iskola Csipetkék néptánccsoportját. Fellépett még a házigazda Palics Magyar Művelődési Egyesület Sziporka és Bokréta Néptánccsoportja, az oromi Zengő Tájház alsós és óvodás néptánccsoportja, illetve a zentai Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ Ispiláng gyermeknéptánccsoportja is. A táncosok produkcióit a közönség nagy tapssal jutalmazta. A fellépő gyermekeken látszott, hogy sokat készültek erre a műsorra, és egyáltalán nem izgultak a nagyközönség előtt való szereplés miatt. A néptánccsoportokat a Juhász zenekar tagjai kísérték, a műsor házigazdája pedig Némedi Imre volt. Ezután a legkisebbek a Szegedi Bábszínház gyermekelőadását élvezhették.

Az esti program a Folk Music Festtel folyatódott, amelyen elsőként a szegedi Korinda zenekar lépett színpadra. Ezután a hazai együttesek következtek, hiszen a program a csantavéri Mendicus tamburazenekar, a Duhaj banda és a Juhász zenekar fellépésével folytatódott.

Mindkét rendezvényt a Nemzeti Kulturális Alap, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és a tartományi titkárság támogatta.