2024. április 20., szombat

Veszélybe kerülhet a hazai Fiat gyár léte?

Egyesülési tárgyalások a Fiat Chrysler és a Renault között

Az alcímbe foglalt hírt a Fiat Chrysler jelentette be május végén, azután, hogy az olasz és a francia autógyártó tárgyalásokat folytatott az egyesülésről. A Fiat javaslata szerint 50-50 százalékos tulajdonhányaddal rendelkeznének a két cég részvényesei a közös vállalatban.

Amennyiben sikerrel zárulnak az egyeztetések, a világ harmadik legnagyobb járműgyártója jönne létre a Volkswagen és a Toyota után. Az évi csaknem 9 millió autót gyártó Fiat Chrysler–Renault piaci tőkeértéke 37 milliárd dollár lenne, ebből a Fiat Chrysleré csaknem 20 milliárd dollár.

Elemzők szerint észszerű az elgondolás, az iparági konszolidáció komoly költségmegtakarítással járna, más gyártók részéről is látni próbálkozásokat arra, hogy megosszák egymás között a fejlesztési költségeket – tette közzé az MTI.

A szerbiai Fiat gyár munkásai aggódnak a két vállalat egyesülési szándéka miatt. Attól tartanak, hogy bezárhat az üzem, mivel a mai napig nem született döntés egy új autómodell gyártásának a beindításáról Kragujevacon, amitől az autógyár jövője függhet. A vezetőség azonban azt állítja, hogy nincs ok aggodalomra.

A szerbiai vállalat munkájáról és megmaradásáról keringő téves és alaptalan információk csupán felesleges aggodalmat keltenek a munkások körében – tette közzé a cég vezetősége. Emlékeztetnek arra, hogy a vállalat vezetői a múlt év második felében egyértelműen az alkalmazottak tudtára adták, hogy a šumadijai gyár az ötéves termelési terv részét képezi. Hozzátették, hogy igen komolytalan lenne, ha bezárnák a vállalat legkorszerűbb üzemét, amelybe csaknem egymilliárd eurót fektettek be.

A Fiat torinói vállalata hivatalosan is bejelentette, hogy az egyesülés ellenére 2022-ig nem változtat az üzleti terveken.

2020-tól valószínűleg városi Fiat terepjárókat (SUV) fognak gyártani Kragujevacon. Már az év végén ellenőrizni fogják az új modell készítésére szolgáló gyártószalag állapotát, így 2020-től teljes kapacitással indulhat a gyártás – írja a Novosti napilap.

A kragujevaci gyártószalag paraméterei arról árulkodnak, hogy valószínűleg a Punto vagy a Tipo modellek alvázára épül majd az új terepjáró.