2024. április 24., szerda

A felvásárlási ár még talány!

Az Újvidéki Növénytermesztési és Konyhakertészeti Intézet tegnap kalászosgabona-, takarmánynövény- és olajrepcenapot tartott

A borongós, hűvös idő sem rontotta el az újvidéki magnemesítők hagyományos, aratás előtti rendezvényét, a fajtabemutatót. A látogatottság meglepően jó volt, talán épp annak a ténynek köszönhetően, hogy a gazdák a sok csapadék miatt kényszerpihenőn voltak már napok óta, így akadt idejük egy kis kirándulásra, találkozásra, eszmecserére.

A magnemesítőknek azonban a mostani időjárás a kezükre játszik, a mintaparcellákon jó kondícióban lévő kalászosokat, takarmánynövényt és olajrepcét mutathattak be az érdeklődőknek. Emlékeztetőül: az Újvidéki Növénytermesztési és Konyhakertészeti Intézet tavaly nyerte el a nemzeti szempontból kiemelkedő fontosságú intézmény címet, az idei mezőgazdasági kiállítson pedig a minőség abszolút bajnoka rangos elismerést.

https://www.youtube.com/watch?v

https://www.youtube.com/watch?v

A jelenlevőket dr. Svetlana Balešević Tubić köszöntötte azzal a megállapításával, hogy az intézet vetőmagkínálatát a minőség, a magas hozamok jellemzik, a kalászosokból, olajrepcéből egészséges élelmiszer nyerhető. Hangsúlyozta, hogy az intézet 8 évtizedes fennállása alatt mintegy 10 ezer tudományos munka készült el.

Radivoj Jevtić, az intézet búzanemesítő intézetének a vezetője kiemelte, az országban elvetett összes búzafajta között az első két helyet az újvidéki magnemesítőből eredő fajták foglalják el, ezek a Simonda, és a NS 40 S.

Đura Karagić, a takarmánynemesítő részleg vezetője kitért arra, hogy 89 regisztrált növényfajtát jegyeztettek be az elmúlt években. Megjegyezte, az újvidéki magnemesítők olyan magvakat állítanak elő, melyekből ízletes, pompás aromájú, illatos termékek nyerhetők.

Vuk Radojević tartományi mezőgazdasági titkár elmondta, az idén országos viszonylatban 560 ezer hektáron került földbe búzamag, továbbá, hogy a többéves átlag 4,3 tonna. Az idén, becslések szerint, ennél magasabb lesz, ami arra enged következtetni, hogy az 1,6 millió tonnát kitevő hazai szükséglet biztosítva van, sőt jelentős mennyiség kivitelre is jut. Kifejtette, a termelők elégedettségére adhat okot, hogy a tőzsdén jelenleg egy kiló búza 23 dinár, tavaly ilyenkor pedig 18-18,5 dinárba került. Az idei felvásárlási ár megjósolásába azonban a titkár úr már nem bocsátkozott bele.