2024. április 25., csütörtök

Jégeső Szabadkán és környékén

Szerdán a délutáni órákban viharsöpört végig Szabadkán és környékén. A város területén több helyen is nagy mennyiségű csapadék hullott rövid idő alatt, ugyanakkor több településről is jégverésről érkeztek hírek.

Palicson fél óra alatt nagy mennyiségű csapadék hullott (Fotó: Gergely Árpád)

Palicson fél óra alatt nagy mennyiségű csapadék hullott (Fotó: Gergely Árpád)

A viharfelhők a kora délutáni órákban nyugat felől közelítették meg az észak-bácskai régiót, és az első, jégről szóló hírek Bajmokról érkeztek. A jégverés tényét informátoraink is megerősítették, ugyanakkor azt is megtudtuk, hogy a jég nagy mennyiségű esővel társult, és ennek köszönhetően a mezőgazdasági földterületeken nem keletkeztek komolyabb károk. A legintenzívebb jégesőről közvetlenül Szabadka mellett, Kisbajmok és Kisbosznia között számoltak be, itt a jég egy ideig meg is maradt, az utakon a járművek is látható nyomot hagytak a jégben. Ugyanez volt tapasztalható Palicson is.

Kisbajmokon jég is esett

Kisbajmokon jég is esett

A palicsi meteorológiai állomástól kapott adatok alapján a településen felállított automatikus mérőállomás mérései szerint négyzetméterenként 18 milliméternyi csapadék hullott. Az eső 13.50-kor kezdett esni és 14.10-ig intenzíven esett, majd 14.30-kor állt el teljesen. A jégeső 14 órakor kezdett esni, szerencsére csak néhány percig. A levegő hőmérséklete a vihar közeledtével gyorsan csökkent, és a zivatar idején körülbelül 5 °C-kal volt alacsonyabb, mint azt megelőzően. Ilyen viharok esetén igen gyakori az erős szél és a hirtelen széllökések, de ezúttal nem így történt. A palicsi meteorológiai állomáson csupán közepes erősségű szelet mértek.

Mint említettük, az első információink alapján a szántóföldeken nem keletkeztek károk. Az illetékesek Szabadka város területén több jégvédelmi rakétát is kilőttek – a Pannon RTV tudósítása szerint körülbelül ötvenet.

A Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet előrejelzései szerint a változékony időjárás a következő napokban is folytatódik, éppen ezért az intézet figyelmeztetést adott ki, amely június 5-éig lesz érvényben.