2024. március 28., csütörtök

Párkapcsolati és családi kihívások

Család- és pársegítő foglalkozásokat tartott a Kishegyesi Nagycsaládosok Egyesülete

A Kishegyesi Nagycsaládosok Egyesülete párkapcsolatban élők és fiatal családok számára tartott interaktív önismereti és kapcsolatfejlesztő programot.

A Párkapcsolati és családi kihívások elnevezésű program keretében két egész napos foglalkozásra került sor. Kerepes Árpád, a KINCSE-programról elmondta, hogy a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségével közösen valósították meg. A program nyitott volt mindenki számára, és mintegy tíz pár vett rajta részt.

– A foglalkozások során a fiatal párokkal és családokkal arról beszélgettünk, hogy mit élnek át a házasságban, és mit várnak el a házasságtól. Mindkét kategóriában vannak problémák, amelyeket a fiatalok néha nem tudnak segítség nélkül megoldani. A foglalkozásokat vezető pszichológus a felvetődő problémákra ajánlott lehetséges megoldásokat, technikákat – mondta el Kerepes, majd arról is beszámolt, hogy a program jól sikerült, a fiatal párok visszajelzései alapján elmondható, hogy hasznos ismereteket sajátítottak el. Problémát jelent, hogy a fiatalok nehezen nyílnak meg, de ezen a két napon sikerült őket bevonni a foglalkozásokba. Az elnök szerint valós igény van az ilyen jellegű foglalkozásokra, s reményei szerint azok a fiatalok, akik részt vettek a programban, az elsajátított ismereteket megosztják a saját korosztályukkal is.

A program szervezésében segítséget nyújtott a Pán Péter Gyermekintézmény gazdászati óvodája. Egyrészt helyszínt biztosítottak az esemény számára, másrészt a családosok a gyermekeiket is elvihették. A Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége nemcsak szervezőként vett rész programban, hanem anyagilag is támogatta, tudtuk meg az elnöktől, aki azt is elárulta, hogy a programnak mindenképpen lesz folytatása.

– A KINCSE már évek óta igyekszik segíteni a családok pszichoszociális életét. Ismerve, hogy milyen környezetben élünk, erre valós szükség van – fogalmazott, majd arról is szólt, hogy az egyesület tagságához tartozó gyerekek már rendszeresen részt vesznek a különböző foglalkozásokon. Most erőfeszítéseiket arra irányítják, hogy a szülőket is megmozgassák, mert ők kevésbé aktívak.

A KINCSE következő programjára Gyermeknapok a könyvtárban elnevezéssel június 17-e és 21-es között kerül sor a Kishegyesi Könyvtárban.