2024. április 18., csütörtök

Virágzó együttműködés

Véget ért a Valkány és Csóka által közösen lebonyolított IPA-projekt

Tegnap Csókán a Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesületben megtartott zárókonferenciával hivatalosan véget ért az az Európai Unió által finanszírozott Interreg-IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program, amely az elmúlt két évben Csóka és Valkány között valósult meg, A kulturális hagyományok újrafelfedezése Valkány–Csóka határ menti történelmi Bánát területén elnevezéssel.

Csóka község közel százezer eurót használhatott fel az IPA-projekt révén (Homolya Horváth Ágnes felvétele)

Csóka község közel százezer eurót használhatott fel az IPA-projekt révén (Homolya Horváth Ágnes felvétele)

A konferencián Gyömbér Stana, Csóka község polgármestere az önkormányzat nevében köszöntötte a Valkányról és helyből érkezett vendégeket. Elmondta, hogy a projekt összértéke 351 718 euró volt, ebből az összegből Csóka község 98 933 eurót használhatott fel, ennek előfinanszírozását a tartományi pénzügyi titkárság végezte, amit ezúton is hálásan köszönnek. Hangsúlyozta, hogy a projektnek a pénzbeli értékén kívül fontos hozadéka, hogy megismerkedtek egymással a szerb, a magyar és a román emberek, és egy kiváló együttműködés indult el közöttük.

Aleksandar Đurić, a projekt szerbiai menedzsere felvázolta a kétéves projekt eredményeit. Elmondta, hogy a pénznek egy jelentős részéből felújították Kanizsamonostoron az Ifjúsági Otthont, amely a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület székháza, ott tavaly nyáron megtartották a huszadik nyári gyermeknéptánctábort, valamint a két község kulturális értékeinek a megőrzésére és népszerűsítésére is szerveztek több rendezvényt. Néhány héttel ezelőtt Kanizsamonostoron a Bánát ízei elnevezésű kulináris és művelődési programjukat is megtartották, ugyanakkor az elmúlt hétvégén Valkányban részt vettek egy multietnikus fesztiválon.

Adina Galu, a romániai fél projektmenedzsere elmondta, amellett, hogy Valkányon megépítették a művelődési házat, az IPA-projekt legnagyobb eredményének az emberek közötti kapcsolat kialakulását tartja, és előrevetítette, hogy további együttműködésben gondolkodnak, keresik a lehetőségeket egy újabb program megvalósításához.

Kiss Tóth Erika, a csókai Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület elnöke úgy fogalmazott, hogy nagyon büszkék az elmúlt két évre, köszönnek minden segítséget, és elmondta, hogy a projekt ideje alatt olyan baráti kapcsolatok szövődtek, amelyek biztosítékai a további közös munkának.