2024. április 19., péntek
KERÉKPÁROZÁS – GIRO D'ITALIA

Faragni a másodperceket…

Négy kategorizált emelkedőt hozott a Giro szerdai szakasza, amelyen több korábbi etaphoz hasonlóan két párhuzamos versenyt kísérhettünk figyelemmel. A nap népes, 18 fős szökésébe több jó név is belekerült, például az összetettben 12. Formolo, a korábban rózsaszín trikós Conti, a szökés-specialista de Gendt, az időfutam-klasszis Jungels, illetve olyan kiváló hegyimenők, mint Chaves. A boly előnye hamar 7 perc környékére nőtt, és csak lassan csökkent, így egyértelművé vált, hogy ebből a csoportból fognak megharcolni a szakaszsikerért.

A nap utolsó hegye egyben a legnehezebb is volt, az olasz-osztrák határon található, célvonalhoz vezető antholzi meredek 5,5 kilométeren át átlagosan 7 százalékkal várta a versenyzőket, de ebből az első 4,5 kilométer bőven 8 százalék feletti átlaggal kanyargott.

A várakozással ellentétben nem a legnehezebb részeken dőlt el a szakasz, a francia Peters jóval a hegy kezdete előtt támadott, és folyamatosan távolodva üldözőitől, másfél perces előnnyel nyert. Az összetett esélyesek között nem alakultak ki nagyobb időkülönbségek. Landa volt a legerősebb, 12 másodpercet adott a rózsaszín trikós Carapaznak és Lópeznek, a RogličNibali duónak pedig 19-et.

Végeredmény, 17. szakasz (Commezzadura, Val di Sole–Anterselva/Antholz, 181 km): Nans Peters 4:41:34 óra, Esteban Chaves +1:34, Davide Formolo +1:51 perc, Fausto Masnada, Krists Neilands a. i. stb.