2024. április 25., csütörtök
JUHFESZTIVÁL 2019

Az idén is benépesült a Kinga-tanya

Több mint ezer látogató, hagyományos ízek kavalkádja

Sorrendben tizenhetedik alkalommal szervezték meg a juh- és kecskefesztivált az elmúlt hétvégén a topolyai Kinga-tanyán.

Az első nyisszentést a nagykövetségi tanácsos végezte el (Kiss Zoltán felvétele)

Az első nyisszentést a nagykövetségi tanácsos végezte el (Kiss Zoltán felvétele)

Végre kegyes volt az időjárás a szervezőkhöz, nem esett az eső, és hét ágra sütött a nap. Ezúttal is több száz érdeklődő volt kíváncsi a juh- és kecskeszemlére, amelynek az idén is a leglátványosabb és legnagyobb érdeklődéssel várt eseménye a birkanyíró verseny volt.

A hagyományokhoz híven ezúttal is jelentős volt a fesztivál gasztronómiai jellege. Külföldről is érkeztek résztvevők, így nemzetközi rendezvénnyé nőtte ki magát a fesztivál. Birka-, illetve kecskehúsból készült ételeket is megkóstolhattak a vendégek. A résztvevőket Szabó Pósz Ferenc főszervező köszöntötte:

– Nagy öröm számomra, hogy az idén is sikerült megszerveznünk a juh- és kecskekiállítást – mondta. – Külön megtiszteltetés, hogy Szekér Klára Szilvia, Magyarország belgrádi nagykövetségének tanácsosa is elfogadta meghívásunkat, és elvállalta a rendezvény megnyitását. Köszönöm továbbá a Magyar Királyi Amatőr Szakácsegyesület, illetve a Mátyás Király Kerekasztal Lovagrend elnökének, Bojtor Tibor mesterszakácsnak és az egyesület hazai és külföldi tagjainak, hogy részvételükkel megtiszteltek bennünket.

– Mindig is nagyon szívesen vállalom a meghívást egy ilyen nagyszerű eseményre – mondta Szekér Klára Szilvia tanácsos. – Örömmel látom, hogy a rendezvény turisztikai és gasztronómiai jellegén túl jelentős hagyományőrző szerepet is betölt. A megnyitó gondolatai után a szervezők egy hagyományos, régi birkanyíró ollót nyújtottak át neki, amellyel elvégezte az első gyapjúszálak levágását.

A korábbi évekhez hasonlóan most sem elsősorban a konkrét helyezések, mint inkább a találkozás, a kikapcsolódás öröme, a jó ízek élveztek előnyt a renedezvényen. A Kinga-tanya látogatói, ha csak néhány órára is, visszacsöppenhettek nagyapáink, dédapáink világába, a hajdani juhászélet nehézségeibe és szépségeibe.