2024. április 26., péntek

A falunap közös ünnep

Több mint kilencszázan sütögettek a parkban, a szabadtéri művelődési műsort pedig több ezren kísérték figyelemmel Bácskossuthfalván

A falu betelepítésének 233. évfordulója jegyében az idén is két héten át tartó rendezvénysorozattal jegyezte Bácskossuthfalva a település ünnepét.

A Kossuth parkban felállított szabadtéri színpadon tartották meg a falunapi művelődési műsort. A Kőketánc vetélkedőn nemrégiben ezüst minősítést kiérdemelt Pántlika csoport is nagy sikert aratott (Kazincy Paszterkó Diana felvétele)

A Kossuth parkban felállított szabadtéri színpadon tartották meg a falunapi művelődési műsort. A Kőketánc vetélkedőn nemrégiben ezüst minősítést kiérdemelt Pántlika csoport is nagy sikert aratott (Kazincy Paszterkó Diana felvétele)

A művelődési programok mellett sporttalálkozókat szerveztek. Pénteken az intézmény napját ünnepelte a helyi Id. Kovács Gyula Általános Iskola, illetve ennek keretében megtartották a hagyományos májusi koncertet, amit jelenlétével megtisztelt Fazekas Sándor magyarországi országgyűlési képviselő is. Este a nagybecskereki Madách Amatőr Színpad a János vitézzel vendégszerepelt Bácskossuthfalván. Szombaton délelőtt a Vöröskereszt helyi, illetve községi szervezetének képviselői átadták a véradóknak járó elismeréseket, majd nyugdíjas sporttalálkozó zajlott. Délután a Juhász bálteremben a helyi közösség tanácsának díszülésén köszönték meg azoknak a tevékeny polgároknak és szervezeteknek a munkáját, akik/amelyek az elmúlt időszakban a közösség érdekében tett erőfeszítéseikkel hozzájárultak Bácskossuthfalva nevének öregbítéséhez. A helyi közösség tanácsának döntése értelmében Faludíjban részesült az idén 70. évfordulóját jegyző nyugdíjas-egyesület. Bácskossuthfalva köszönőlevélben részesítette az Írisz Virágkedvelő és Környezetvédő Egyesületet, az elmúlt években kifejtett kimagasló tevékenységéért. Köszönőlevelet vehetett át Pecsenka László, a gyermekek érdekében tett munkásságáért, a falu játszóterének bővítéséért. Faluplakett díjban részesült Tóth Erika óvónő, a sok évnyi töretlen segítségnyújtásáért. Szintén Faluplakett elismerésben részesült Nagy Zoltán, a polgárok tájékoztatását szolgáló tevékenységéért, illetve Faluplakett elismeréssel köszönték meg Lestár Antunovity Karolina tanítónőnek a néptánc és népművészet terén nyújtott több évtizedes kitartó és kimagasló munkáját, valamint közösségépítő és utánpótlás-nevelési tevékenységét.

Seffer Attila tanácselnök az ünnepségen megtartott beszédében számba vette a település elmúlt egy évét, és szólt a tervekről is.

– Tavaly új ivóvízkutat fúrattunk, és üzemeltünk be Topolya község önkormányzatának segítségével. Sikerült elkészíteni az ivóvízhálózatunk cseréjére vonatkozó tervdokumentációt, így részt tudunk venni a pályázatokon. Elkezdtük a közvilágítás rekonstrukcióját és cseréjét, az ECHO Gyermek és Ifjúsági Központ pedig új fűtésrendszert kapott. Ezenkívül a magyar kormánynak köszönhetően megújult az első világháborús emlékmű, és a falu játszóterét is korszerűsítettük. Folytatódott az ösztöndíjprogramunk, új mikrobuszt vásároltunk, fásítottunk. Az idén hat napkollektorral bővítjük a wellnessmedencénk fűtőrendszerét és készül a REKI konyhája. Lehetőség szerint szeretnénk mi is csatlakozni a vajdasági turizmusfejlesztési stratégiához. Szeretnénk rendezni a falu központját, és hamarosan újra lesz üzemanyagtöltő állomásunk – mondta el ünnepi beszédében egyebek mellett a falu tanácselnöke.

A díszülést megtisztelte jelenlétével Fremond Árpád, a Vajdasági Magyar Szövetség parlamenti képviselője, Nagy Ottó, a Tartományi Nagyberuházási Igazgatóság igazgatóhelyettese, Fazekas Róbert, a Magyar Nemzeti Tanács tagja, a bácskossuthfalvi helyi közösség tanácselnök-helyettese, Kislinder Gábor, Topolya község polgármestere, a községi tanács tagjai, a testvértelepülések küldöttségei, a környező falvak képviselői és a bácskossuthfalvi tanácstagok.

A díszüléssel egyidejűleg grillparty kezdődött a Kossuth parkban. Ebben az évben 930 ételadagot biztosított a helyi közösség a sütkérező baráti társaságoknak, munkaközösségeknek. A késő délutáni órákban benépesült a színpad környéke, ahol a falu betelepítésének 233. évfordulója jegyében mondott beszédet Seffer Attila tanácselnök, majd átnyújtotta a grillpartyn résztvevők jelképes hozzájárulásából és a Sloboda Tekeklub versenyének részvételi díjaiból befolyt csaknem ötvenezer dinárról szóló ajándékutalványt a helyi általános iskola részére, amit dr. Crnkovity Gábor igazgató köszönt meg.

A művelődési programban felléptek az Ady Endre Művelődési Központ szakcsoportjai és a helyi oktatási intézmények tanulói, majd a Kossuht parkban késő estig szólt a retró diszkózene. A falunap vasárnap motoros Enduro Cross nyilvános edzéssel és bajnoksággal zárult, az egykori téglagyár területén kialakított terepen.