2024. április 25., csütörtök

Alzheimer café találkozó

A demens betegek ápolásáról és a megelőzésről beszélgettek

Találkozót tartottak kedden a demenciával élőknek a szabadkai városháza dísztermében. Az Alzheimer café nevet viselő találkozókat rendszeresen megszervezik Magyarországon, ahol szakember jelenlétében tájékozódhatnak a betegségről a demenciával élő személyek és családtagjaik, gondozóik. A jelenlévők kávéházi környezetben, kötetlen beszélgetésen és más társas tevékenységben vehetnek részt, megismerhetik a hasonló helyzetű családok életét. A találkozó célja a folyamatos segítségnyújtás a betegség megismerésében és elfogadásában, az otthoni elszigetelődés leküzdésében, a családtagok lelki egészségének megóvásában.

– A szabadkai összejövetel célja az Alzheimer café népszerűsítése. A segítő közösség Sopronban már négy éve működik. Elsősorban a hozzátartozók számára fontos a részvétel, mert a betegápolás feladata nagyon kemény munka, mivel nemcsak fizikai, hanem lelki ápolást is jelent. A lelki kifáradás gyakran nehezebb – nyilatkozta a rendezvény előtt a sajtó képviselőinek dr. Sütő Teréz, a Soproni Idősek Európai Háza Alapítvány elnöke.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával megvalósult eseményen a betegápoláson kívül szó esett azokról a fizikai aktivitásokról is, amik késleltethetik, megelőzhetik az érrendszeri demencia kialakulását.