2024. április 25., csütörtök

Ötszázhatvan konténer limlom

Ötszázhatvan konténert ürített ki eddig a tavaszi lomtalanítási akciója során a Köztisztasági és Parkosítási Kommunális Közvállalat. A terv szerint a március 25-én kezdődött akcióban 36 helyi közösség területéről gyűjtik be a háztartásokban felgyülemlett limlomot, amit az öt köbméter űrtartalmú kihelyezett konténerekbe dobhatnak a lakosok. Az előre meghatározott ütemterv alapján a közvállalat a külvárosi településekkel kezdte a szemétgyűjtést, jelenleg pedig a város területén végzik tevékenységüket.

Joža Červeni, a Köztisztasági és Parkosítási Kommunális Közvállalat higiéniai munkacsoportjának vezetője elmondta, hogy az idei tavaszi nagytakarítás keretében mintegy 700 tonna szemetet szállítottak el az előző héttel bezáróan, tavaly pedig összesen 760-at gyűjtöttek be.

– Az eddigiekben 24 helyi közösségben raktuk ki a konténereket, és még 12 városrész maradt hátra az elkövetkező 3 hétre. Az akció célja, hogy a kijelölt napokon a lakosok ezekbe a hulladékgyűjtőkbe hordják a felgyülemlett nagyobb mennyiségű lomot, ne pedig az árkokba, bozótosba, erdőkbe vigyék el, ahol ezáltal illegális szemétlerakók keletkezhetnek – mondta a munkacsoport vezetője, hangsúlyozva, hogy a Köztisztasági és Parkosítási Kommunális Közvállalat arra kéri a lakosságot, hogy a konténerek elszállítását követően ne dobálják azok helyére a háztartási és egyéb hulladékot, mert az akcióterv szerint annak eltávolítása nem tartozik a közvállalat feladatai közé.

A polgárok faleveleket, kerti hulladékot, építkezési törmeléket és minden egyéb, a háztartásban feleslegessé vált dolgot elvihetnek a szemétgyűjtő konténerekbe, de külön törvény szabályozza a veszélyes hulladék, az elektronikus hulladék és az állati maradványok begyűjtését, ezért ezek elszállítása nem tartozik a közvállalat hatáskörébe.

A Szabadkához tartozó helyi közösségekben reggel nyolc órakor több tucat helyszínen helyezik el a hulladék gyűjtésére alkalmas konténereket, amelyeket 13 és 15, valamint 18 és 20 óra között ürítenek ki. Az akció június 20-áig tart. Azok, akik lemaradnak a lomtalanítási lehetőségről, hulladékukat elvihetik a városi tárolóba, ahol négy dinárért veszik át a szemét köbméterét. A közvállalat egy utánfutónyi szemetet ingyen beenged a szeméttelepre, a föld és a kőtörmelék ára pedig csupán tíz para köbméterenként.

Még kilenc városrészben lesz tavaszi nagytakarítás

Ma és holnap a Makkhetesen helyezik el a konténereket, a Bajnat helyi közösségben pedig pénteken. Az Újfalu helyi közösségben június 3-án és 4-én szabadulhatnak meg a limlomtól a lakosok, a Peščarában pedig 5-én és 6-án. A sándori városrészen június 7-én és 8-án gyűjtik a hulladékot, a Gat helyi közösségben június 10-én és 11-én. A kéri városrészben június 12-én és 13-án használhatják a konténereket a lakosok, Kisbajmokon június 17-én és 18-án, a Zorka helyi közösségben pedig 19-én és 20-án.

Faleveleket, kerti hulladékot, építkezési törmeléket és egyéb háztartási lomot gyűjtenek (Fotó: Gergely Árpád)