2024. április 19., péntek

Hagyományos falugondnok-találkozó Kishegyesen

A Nők Kishegyesi Fórumának szervezésében szombaton falugondnok-találkozóra került sor Kishegyesen. Szerbiában elsőként a női fórum indította be ezt a szolgáltatást, és a kishegyesi szolgálat azóta is sikeresen működik.

Zsidai Erzsébet, a fórum elnöke arról számolt be lapunknak, hogy a találkozónak igen tartalmas rogramja volt.

– A Kecskeméti Falugondnokok Egyesületével közösen tartottuk meg a hagyományos találkozónkat. Nálunk májusban van, Magyarországon pedig augusztusban, egy családi nap keretében. A mostani rendezvényünk nagyon összetett volt, és sok minden belefért. Összesen 19 falu- és tanyagondnok érkezett Magyarországról a rendezvényre, amelynek keretében bemutattuk településünket, illetve a községet. A mostani találkozót arra is kihasználtuk, hogy ismertessük a szociálisan hátrányos helyzetű gyerekekkel foglalkozó, Értük, értünk elnevezésű pályázatunkat. A vendégeket megismertettük az eddigi eredményekkel, és a gyerekekkel is találkozhattak. Fontos megemlíteni, hogy a csengelei tanyagondnok, Krizsán Sándor gyűjtést szervezett és játékokkal lepte meg a programban részt vevő gyerekeket. E pályázatunk egyébiránt a végéhez közeledik, és a Bethlen Gábor Zrt. támogatásával valósul meg – számolt be Zsidai, majd azzal folytatta, hogy a találkozón a vendégek megtekintették a művelődési otthonnál kialakított emlékfalat is. Itt Linka B. Gabriella, a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület elnöke ismertette Kishegyes történetét, és a faluvezetés terveiről is szólt.

A találkozó programjához tartozott egy látogatás a bácsfeketehegyi P. S. Print nyomdába. Ezt a megállót az tette érdekessé, hogy a nyomda tulajdonosai Magyarországon dolgoztak, majd hazatértek és itt folytatták pályájukat – mondta el az elnök, majd arról is beszámolt, hogy egy családhoz is ellátogattak. Fekete Árpád és Fekete Kormos Kinga egyedi kialakítású kertjét és otthonát, valamint Kinga képeit tekinthették meg a vendégek.

– Az egész napunkat egyfajta optimizmus jellemezte, igyekeztünk azokat a szép dolgokat bemutatni, amelyeket az itt élők talán már nem is vesznek észre – mondta el a találkozó céljáról Zsidai, majd elmondta, hogy a rendezvényt komoly felkészülés előzte meg. A női fórum kézművesei ajándékokat készítettek, és alkalmi kiállítást is rendeztek. Emellett a tagság kitartó önkéntes munkával járult hozzá a találkozó sikeréhez. Ezért köszönet nekik és mindazoknak, akik segítették a rendezvény létrejöttét – fogalmazott az elnök.