2024. március 29., péntek

A magyar nyelv szerelmeseinek ünnepe

Interjú Dala Sára néprajzkutatóval, népmesei szakelőadóval

Szombaton zajlott Zentán a jubileumi, 25. Kálmány Lajos Népmesemondó Verseny, mely iránt ebben az évben különösen nagy volt az érdeklődés a résztvevők részéről, és ennek megfelelően a végén zuhogott is a díjeső, amiről hétfői összefoglalónkban számoltunk be. A zsűri egyik tagjával, Dala Sára néprajzkutatóval, népmesei szakelőadóval, a Hagyományok Háza munkatársával beszélgettünk a vetélkedőről és a népmese jelentőségéről világunkban.

Mi a véleménye e verseny színvonaláról általában, illetve a mai nap felhozataláról?

Fotó: Szögi Csaba

Fotó: Szögi Csaba

– Körülbelül tíz éve zsűriztem már itt, ma pedig volt szerencsém újra részt venni ebben a munkában. Több okból is öröm ez számomra. Rendkívül színvonalas és gazdag ez a verseny, egyúttal nagyon komplex is, mivel a népmesemondás mellett illusztrációkkal és gyűjtéssel is nevezhetnek a résztvevők. Elsősorban azt emelném ki, hogy a régió történeti jellegzetességeiből adódóan több regionális nyelvjárás gyűjtőhelye is a rendezvény. Leginkább azt élveztem, hogy a bukovinai székely és a palóc telepesek utódainak dialektusai, a bácskai ö-zés, ë-zés egyaránt szerepeltek, a nyelvjárások különleges ízei, a magyar nyelvnek ez a gazdagsága. Ez okból is nagyon szeretjük a meséinket. Ez a verseny pedig a magyar nyelv szerelmeseinek ünnepe. Jó volt látni, hogy itt a Vajdaságban működnek népmesemondó műhelyek, és vannak olyan lelkes pedagógusok, akik hétről hétre foglalkoznak gyerekekkel és felnőttekkel egyaránt. Ezáltal ápolják a regionális hagyományt, és szolgálják az egyetemes magyar kultúrát. Pozitívak tehát a tapasztalataim a versenyről.

Ezeken túl miben látja még a mesemondás jelentőségét?

– Szerencsére manapság a népmesék világa nagyon sokakat érdekel, a kultúrát átszövi a vele kapcsolatos rendezvények tömege, a meséket feldolgozzák, létezik népmeseszínház, mesepedagógiai és művészetterápiai módszerek, ezzel foglalkozó pszichológiai irányzat…

Az ön számára mit jelent elsősorban a népmese?

– Mint néprajzos és mint a Hagyományok Háza népmesei szakelőadója állandóan ezzel foglalkozom, és nagy szerelmese is vagyok a népmesék világának, nyelvezetének. Ugye ez folklórműfaj, a népköltészet egyik műfajcsaládja, amelynek nem csupán a tartalmában vannak értékek, hanem a megvalósítási módjában is. Hogy valaki hogyan mondja el azt a mesét. Emellett pedig a mesemondás és -hallgatás olyan közösségi élmény, közösségformáló esemény, amely, ha nem is a régi viszonyok közt él tovább, ebben az elidegenedett világban rendkívüli jelentőségű. Mi a Hagyományok Házában szervezünk is ezzel kapcsolatos tanfolyamokat, képzéseket, emellett pedig felnőtteknek szóló népmesemondó versenyt is. Ezúton is szeretnék biztatni minden vajdasági mesemondót, hogy bátran jelentkezzenek a következőre!