2024. április 19., péntek
MONTREUX-BEN ÜLÉSEZIK A BILDERBERG-CSOPORT

Fókuszban az EU és az éghajlatváltozás

A svájci Montreux-ben tartja az idei tanácskozását a magas rangú európai és észak-amerikai politikusokat és gazdasági vezetőket tömörítő zártkörű társulás, a Bilderberg-csoport, a ma kezdődő és vasárnapig tartó 67. találkozó fő témái közé tartozik az Európai Unió és az éghajlatváltozás.

A résztvevők között szerepel az idén Jared Kushner, Donald Trump veje és tanácsadója, Mark Rutte holland kormányfő, Ursula von der Leyen német védelmi miniszter, Bruno Le Maire francia gazdasági miniszter, Audrey Azoulay, az UNESCO főigazgatója, Jens Stoltenberg NATO-főtitkár és Henry Kissinger volt amerikai külügyminiszter. A vállalatvezetők közül egybek mellett a Total francia kőolajipari vállalat elnök-vezérigazgatója, Patrick Pouyanné és a Crédit Suisse bank főnöke, Tidjane Thiam is jelen lesz.

A találkozó programjában 11 kérdéskör szerepel, közöttük a nemzetközi stabilitás, Európa jövője és Nagy-Britannia kiválása az Európai Unióból, az éghajlatváltozás, a kiberfenyegetések, Kína, Oroszország, a kapitalizmus jövője, az etika és a mesterséges intelligencia.

A titkosként kezelt Bilderberg-találkozók közül az elsőt 1954-ben tartották Hollandiában, Oosterbeek város Bilderberg szállodájában, innen a csoport neve. Több forrás is a lengyel Joseph Retingernek, Joseph Conrad író barátjának, Paul van Zeeland volt belga kormányfőnek és az Unilever fogyasztási cikkeket gyártó multinacionális cég volt elnök-vezérigazgatójának, Paul Rijkensnek tulajdonítja a csoport létrejöttét. Állítólag ők hívták össze – az Európa és az Egyesült Államok között növekvő feszültségek miatt aggódva – a két kontinens elitjének közelítését célzó konferenciát.