2024. április 26., péntek

Egy asztalon Bácska, Bánát és Szerémség ízei

Dragica Samardžić, Saša Mišić, Vitezović Nataša, Mislav Matišić és Jadranka Beljan Balaban  (Dávid Csilla felvétele)

Dragica Samardžić, Saša Mišić, Vitezović Nataša, Mislav Matišić és Jadranka Beljan Balaban (Dávid Csilla felvétele)

A vajdasági reggelinek senki sem tud ellenállni (Dávid Csilla felvétele)

A vajdasági reggelinek senki sem tud ellenállni (Dávid Csilla felvétele)

A szakács, Saša Mišić hagymabajusszal (Dávid Csilla felvétele)

A szakács, Saša Mišić hagymabajusszal (Dávid Csilla felvétele)

Kot Ilona (Dávid Csilla felvétele)

Kot Ilona (Dávid Csilla felvétele)

Vajon hol lehet enni finom halpaprikást? A gasztrokalauz tudja a választ (Dávid Csilla felvétele)

Vajon hol lehet enni finom halpaprikást? A gasztrokalauz tudja a választ (Dávid Csilla felvétele)

Egy sor sajt, egy sor kolbász, egy sor sonka… (Dávid Csilla felvétele)

Egy sor sajt, egy sor kolbász, egy sor sonka… (Dávid Csilla felvétele)

A Vajdaság Ízei gasztronómiai fesztivál és az Interfest borfesztivál már széles körben elismert és igen látogatott eseménnyé nőtte ki magát. A sikert az Interfest egyesület egy gasztronómiai útmutatóval egészítette ki, amely szintén a Vajdaság ízei címet viseli. A több mint száz oldalas, kétnyelvű (szerb és angol) kalauz fő célja a hazai élelmiszer- és italgyártók népszerűsítése, valamint a vajdasági éttermek, csárdák, tanyák, borpincék bemutatása. A gasztronómia könyvet nemrégiben Újvidéken, a Putnik Szállodában mutatták be, egy igazi vajdasági reggeli kíséretében, amelyen kecskesajtot, házi tejfölt, mangalicamalacból készült szalonnát, kulent, töpörtyűt, zsíros kenyeret, bundás kenyeret, ajvárt, hájas pogácsát, mákos bejglit, birsalmapálinkát és még sok más finomságot ízlelhettek meg a jelenlevők. A bemutató keretében egy panelbeszélgetés is szerveztek, melynek résztvevője Dragica Samardžić, a Vajdasági Gazdasági Kamara turisztikai tanácsadója, Saša Mišić szakács, a HoReCa rendszer oktatója, a Pokoli konyha c. műsor vezetője, Vitezović Nataša gasztronómiai blogger, Mislav Matišić, Eszék és Baranya megye termékfejlesztési tanácsadója és Jadranka Beljan Balaban, az Interfest egyesület vezetője és a Vajdaság Ízei fesztivál menedzsere volt. A panelbeszélgetés résztvevői egyetértettek abban, hogy Vajdaságnak gazdag turisztikai és gasztronómiai kínálata van, melynek népszerűsítéséhez nagyban hozzájárulhat a frissen nyomtatott kalauz, valamint a különböző fesztiválok is.

− A Vajdaság Ízei fesztivál nemcsak Vajdaságban és hazánkban aratott nagy sikert, hanem a régióban is. Ez bizonyíték arra, hogy a vajdasági konyha nemcsak ezeken a tájakon népszerű, hanem Európa, sőt a világ gasztronómiai térképén is ott a helye. A kalauz elkészítéséhez több mint 200 vajdasági éttermet bejártunk, és igyekeztünk egy csokorba foglalni Bácska, Bánát és Szerémség legjobb ízeit. A kalauz nemcsak hasznos információkat, hanem tájunkról és ételeinkről készült csodás fotókat is tartalmaz. A különböző utazások alkalmával (a lenyűgöző tájak és látnivalók mellett) mindaz, ami egy emberben mindig megmarad, minden bizonnyal az adott régió ízei és illatai, és ebből a szempontból is reméljük, hogy az ide látogató turisták számára hasznos lesz a Vajdaság ízei gasztronómia kalauz – hangsúlyozta Jadranka Beljan Balaban.

A vajdasági konyha gazdagságát a földrajzi jellemzők és a nemzetek kultúrájának keveredése eredményezte. Az ételek és az ízek nem ismernek földrajzi határokat, így a horvátországi Szlavóniában és Baranyában is épp olyan népszerűségnek örvend a diós-mákos bejgli, mint Vajdaságban.

− A síkság és a mentalitás mellett Szlavónia és Baranya gasztronómiai szempontból is sokban hasonlít Vajdaságra. Valójában ezt a vidéket gasztronómiai pannon térségnek is lehet nevezni, hiszen ugyanazokat az ételeket készítették/készítik dédmamáink, nagymamáink. A Vajdaság Ízei fesztivál és kalauz kiváló példa arra, hogyan lehet a tradicionális ízeket egy modern koncepcióban foglalni – vallotta Mislav Matišić.

Vajdaság etnikai sokszínűsége a gasztronómia szempontjából minden bizonnyal csakis előnyt jelent, hiszen a gasztronómia ugyanúgy része egy-egy város, ország, régió kultúrájának, mint bármelyik más történelmi látványosság.

− Ízletes, illatos és látványos a vajdasági konyha, az itteniek vendégszeretete pedig messze földön ismert. A térség előnye az, hogy sok nemzetiség keveredik, így igen gazdag ízvilágról beszélhetünk. Sokat utazok, sok emberrel találkozok, olyanokkal is, akik már jártak hazánkban és kóstolták ételeinket. Csakis pozitív visszajelzéseket hallottam. Mindezt összegezve azt lehet mondani, hogy egy igen szép kép alakult ki Vajdaságról a világban – mondta Saša Mišić.

Kanadában is igen kedveltek a vajdasági ízek.  

− A kilencvenes évek elején költöztem Kanadába. Sok magyar van ott, így az igazi vajdasági ételek nem vesztek el. Mi is főzünk ott töltött káposztát meg pörkölte, és készítünk mákos bejglit. A kanadai barátaim egy kicsit meglepődtek a mákos bejgli hallatán, mert nekik ott a mákról más elképzelésük van, de amikor megkóstolták, nagyon tetszett nekik. A pörköltet meg kimondottan imádják, és mindig kérik, hogy főzzek nekik. Van Kanadában egy ismerősünk, akinek füstölője is van, így nem kellett lemondani a disznótoros finomságokról sem – vallotta Kot Ilona.