2024. április 24., szerda

Puskaropogás Koszovóban

A pristinai vezetés elmondása szerint a hatóságok szervezett bűnözés elleni akciót hajtottak végre

Néhány órával azután, hogy Aleksandar Vučić a köztársasági parlament ülésén kifejtette, ha Belgrád és Pristina nem jut hamarosan kompromisszumra, az albán fél támadásokat kezdeményez a koszovói szerb lakosság ellen, a ROSU különleges alakulat 19 személyt vett őrizetbe Koszovóban, egyebek mellett a szerbek lakta helyi önkormányzatok területén. A szerb fél etnikai tisztogatás megkezdéseként, valamint a szerbekre való nyomásgyakorlásként élte meg az akciót, a pristinai vezetés azonban kifejtette, hogy legitim és törvényes, az illegális kereskedelem és csempészet felszámolásának céljával megszervezett rendőrségi bevetésről van szó.

Illusztráció/Beta

A különleges alakulatok képviselője Koszovó északi térségében (Fotó: Beta/AP)

Nem sokkal az akció kezdetét követően ma kora reggel Aleksandar Vučić államfő a Szerbiai Katonaság minden egysége számára elrendelte a teljes harci készültséget, ezt követően pedig a Nemzetbiztonsági Tanács is ülésezett. Az ülés után az államfő csatlakozott a köztársasági parlament képviselőihez, akik akkor már második napja tárgyaltak a koszovói helyzetről, illetve az államfő hétfőn előterjesztett Koszovó-jelentéséről. Az ülés végén, ma késő délután a képviselők 145 igen szavazattal elfogadták Aleksandar Vučić Koszovóról szóló jelentését.

Vučić szavai szerint a pristinai hatóságok akciójának a szerbek megfélemlítése volt a célja. Mint hozzátette, erről a brüsszeli vezetést is tájékoztatta, és azt a magyarázatot kapta, hogy a szervezett bűnözés és a korrupció felszámolásának céljával megszervezett rendőrségi akciót hajtottak végre Koszovóban.

Az államfő elmondása szerint a koszovói FIT és NjSO, azaz a ROSU jogutódja 73 páncélos gépjárművel és 50 egyéb járművel vonult be Észak-Koszovóba. Vučić azt mondta, hogy 23 szerb és bosnyák nemzetiségű személyt tartóztattak le Kosovska Mitrovicában, Leposavićban és Zubin Potokban. A koszovói rendőrség legmagasabb rangú tisztségviselőit vették őrizetbe, s az erre vonatkozó tervekről már május 17-én tájékoztatták az EU képviselőit – magyarázta Vučić.

– Mint abban korábban Brüsszelben megállapodtunk, fegyveres erők nem léphetnek Koszovó északi térségének területére. Erre most Brüsszelben azt mondják, hogy rendőrségi akcióról van szó. Persze olyan nyugati erők is vannak, amelyek elismerték, hogy mindennek semmi köze a korrupcióellenes küzdelemhez, ez jó hír Szerbiára nézve. Abban is biztos vagyok, hogy az albánok végül letartóztatják öt nemzettársukat, hogy ezzel próbálják egy valós rendőrségi akció látszatát kelteni. Az albánok célja az, hogy ráijesszenek a koszovói szerbekre. A pristinai albánok minden lehetséges eszközzel bűnözőnek próbálják megbélyegezni a szerbeket, hogy így lehetetlenítsék el Észak-Koszovó védelmét – fogalmazott Vučić.

Az államfő ezt követően arról biztosította hallgatóságát, hogy a Szerbiai Katonaság megvédi a lakosságot abban az esetben, ha veszélyeztetik megmaradását és testi épségét. Ha bárki veszélyezteti az alkotmányos rendet Koszovóban, vagy a koszovói szerbek életét, Szerbia megvédi polgárait – nyomatékosította Vučić, majd arról is biztosította a parlamenti képviselőket, hogy a szerb államvezetés minden lehetséges eszközzel igyekszik megőrizni a békét és a stabilitást, ugyanakkor szükség esetén nem nézi tétlenül polgárainak bántalmazását. Akármilyen döntést lesz kénytelen meghozni, az biztosan megfontolt lesz – emelte ki az államfő.

TIZENEGY SEBESÜLT

Zubin Potokban volt legfeszültebb a helyzet. Itt a polgárok több útzárlatot is emeltek, néhol gumiabroncsokat gyújtottak fel az utakon, máshol tehergépkocsival zárták le az utat, hogy megakadályozzák a ROSU alakulatának továbbhaladását. A Prva TV helyszíni tudósítója szerint a község több falvában is az utcákra vonultak a szerbek, fegyverrel járőröztek. Varagában több órán át időnként lövések hangzottak el. Az említett újságíró is kénytelen volt elrejtőzni – adta hírül a Prva TV és a B92 hírportál. A ROSU a kora délutáni órákban „kivonult” Észak-Koszovó területéről.

Habár a szerb államfő több mint húsz letartóztatottról beszélt, a Koszovói Különleges Ügyészség és a koszovói rendőrég együttes sajtótájékoztatóján a délutáni órákban azt mondták, hogy 19 személyt tartóztattak le, a sebesült civilek száma 6, a bevetésen résztvevő rendőrök közül pedig 5-en sérültek meg.

Sulj Hoxha különleges ügyész elmondása szerint az akciót megelőzően az ügyészség számos tanútól szerzett értesüléseket a letartóztatottak terhére rótt bűncselekmények vélt tényéről. A nyomozás egy éven át tartott, és csak azt követően folyamodtak letartóztatási és házkutatási engedélyért a pristinai Alapfokú Bírósághoz – emelte ki az ügyész a Danas napilap hírösszeállítása szerint. A letartóztatottak között szerb, bosnyák és albán nemzetiségű polgárok, azaz magas rangú rendőrségi tisztségviselők is vannak – derült ki a sajtótájékoztatón.

A pristinai Alapfokú Bíróság meghagyása szerint a rendőrségi tisztségviselők – valamint a többi gyanúsított – előzetes letartóztatásba kerültek, valamint mindannyiukat felfüggesztették a szolgálat alól – számolt be a folytatásban a részletekről Miradije Kelmendi, a Koszovói Rendőrségi Felügyelőség igazgatója, mondván, hogy ezeket a személyeket törvénytelen kereskedelemmel, hivatali felhatalmazással való visszaéléssel, valamint szervezett bűnbanda szervezésével, illetve a tevékenységükben való részvétellel gyanúsítják. A letartóztatottak közül egy személy rendőrkapitány, hárman pedig rendőrzászlósok – derült ki, mint ahogyan az is, hogy 12 létesítmény átkutatása során pénzt, műszaki felszerelést és fegyvert koboztak el.

Ezen a sajtótájékoztatón azt is elmondták, hogy a hat civil a Zubin Potokban felállított útzárlatokon sérült vagy sebesült meg. Az UNMIK orosz nemzetiségű munkatársa is itt sérült meg – mondták el.

Az N1 TV értesülései szerint a letartóztatott csoport pontos nemzeti összetétele a következő: 11 szerb és 4-4 bosnyák, illetve albán.

AZ ELPOLITIZÁLÁS SZÜKSÉGTELEN

Behgjet Pacolli, Koszovó külügyminisztere arra kérte a szerb államvezetést, hogy ne politizálja el a szervezett bűnözés és a korrupció felszámolásának céljával megejtett rendőrségi akciót. A letartóztatottak szervezetten foglalkoztak csempészettel, illegális kereskedelemmel, lefizetéssel, hivatali visszaéléssel és sok egyéb, büntetendő tevékenységgel – érvelt Pacolli. Hasonló szellemiségben nyilatkozott korábban Ramush Haradinaj koszovói kormányfő, és szintén arra kérte Belgrádot, hogy ne próbálja olyasminek beállítani a rendőrségi akciót, ami nem. Hashim Thaçi koszovói elnök pedig Aleksandar Vučićnak üzent, hogy ne fenyegetőzzön a Szerbiai Katonasággal, mivel „jól tudja, hogy az nem léphet Koszovó területére.” Mint hozzátette, tisztában van azzal, hogy a Szerbiai Katonaság alakulatai teljes harci készültségének elrendelése elsősorban populista, a belpolitikai színtérnek szánt lépés, ennek ellenére a koszovói fegyveres erők és biztonsági szolgálatok is készültségben vannak.

Fatmir Limaj kormányfő-helyettes azt tartotta fontosnak hangsúlyozni, hogy az akciót nemcsak Észak-Koszovóban, hanem a déli helyi önkormányzatokban, nevezetesen Srbicában, Glogovacon és Kosovska Mitrovica déli területén is végrehajtották.

A Kfor megerősítette, hogy azért nem lépett közbe, mert a pristinai hatóságok tájékoztatták, hogy rendőrségi, azaz letartóztatási akciót terveznek végrehajtani. Az UNMIK felelősségteljes magatartásra kérte a feleket, valamint aggodalmának adott hangot, mivel az akció során két tisztségviselőjét is letartóztatták. Később mindkettőjüket kórházba szállították sérülés miatt.

Maja Kocijančić, Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének sajtófelelőse közleményben fejtette ki, hogy az akció a bűnözés felszámolására irányult. Arra kérte a felelőseket, hogy az ehhez hasonló akciókat a törvényekkel, valamint a bírósági meghagyásokkal összhangban hajtsák végre, majd abbéli véleményének adott hangot, hogy a rendőrségi akcióknak erősíteniük kell a felek kapcsolatainak rendezésére irányuló igyekezetét, és nem pedig ellehetetleníteni.

Nyitókép: A különleges alakulatok képviselője Koszovó északi térségében (Fotó: Beta/AP)