2024. április 26., péntek

Vučić: Nem bűnüldözés folyik Észak-Koszovóban

A nagyhatalmak is túlzásnak tartják a ROSU fellépését – jelentette ki az államfő

A Koszovóban végrehajtott rendőri akciók nem állhatnak Belgrád és Pristina azon törekvéseinek az útjába, amelyek a fennálló konfliktus rendezésére irányulnak – jelentette ki az EU külügyi szolgálatának szóvivője.

Maja Kocijančič a kedden, kora reggel Észak-Koszovóban végrehajtott rendőri akcióra reagált, amelynek következtében 23 szerb és boszniai állampolgárságú személyt, köztük rendőröket tartóztatott le a koszovói különleges rendőri alakulat (ROSU).

Az esettel kapcsolatban Aleksandar Vučić kijelentette, nem bűnügyi eseményről, inkább megfélemlítésről van szó, az albánok így akarják rettegésben tartani és elűzni otthonából a koszovói szerbséget. Az államfő teljes harckészültséget rendelt el, összehívta a nemzetbiztonsági tanácsot, valamint felhívta az Európai Unió figyelmét arra, hogy Szerbia cselekedni fog, amennyiben úgy véli a szerbek veszélybe kerültek Koszovó területén.

Az EU külügyi szolgálatának írásos közleménye szerint a végrehajtott rendőrségi akció az egész térséget felöleli, nem egy nemzet, hanem egyes bűnözők ellen irányul, azonban mindenképpen a törvényes előírások szerint kell lezajlania. Maja Kocijančič szerint a korrupciót felszámoló akcióknak inkább javítania, mintsem rontania kell a konfliktusban álló felek megegyezésre törekvő hozzáállását.

 Pásztor István a VMSZ elnöke a Szabadkai Magyar Rádió reggeli műsorában elmondta, ezzel a lépéssel az albánok megpróbálják aláásni a békés úton történő megoldáskeresés lehetőségét.