2024. április 23., kedd

Letartóztatások Észak-Koszovóban

Aleksandar Vučić államfő teljes harckészültséget rendelt el

A koszovói rendőrség közölte, hogy ma reggel akciót hajtott végre Észak-Koszovóban, amelynek során több személyt letartóztatott.

Ma reggel 6 óra 15 perckor Kosovska Mitrovicában megszólaltak a légvédelmi riadót jelző szirénák.

Aleksandar Vučić államfő teljes harckészültségbe helyezte a szerb katonaságot a ROSU különleges rendőrségi alakulat Észak-Mitrovicába való behatolása miatt - jelenti a Szerbiai Rádió és Televízió.

Milovan Drecun, a parlament Koszovó-ügyi Bizottságának elnöke ma kijelentette, hogy Belgrádnak nem szabad felülnie Pristina provokációira, a koszovói albánok pedig a felelősséget a szerbekre szeretnék hárítani - olvasható a Beta hírügynökség honlapján.

Ramush Haradinaj kormányfő nyugalomra intett, a Twitteren közzétett üzenetében közölte: a koszovói rendőrség a szervezett bűnözés megfékezése érdekében hajtotta végre az akciót.

Legalább tizenhárom koszovói szerbet, köztük rendőröket fogott el szervezett bűnözés gyanújával a Rosu koszovói különleges rendőri alakulat kedden Észak-Koszovóban, az akció során több helyen lövöldözés volt, ketten megsebesültek - értesült a Szerbiai Rádió és Televízió.

-Mint Koszovó kormányfője, szeretnék felhívást intézni a koszovói szerbekhez, hogy tiszteljék a törvényt és a közbiztonságot – mondta Haradinaj.

A KFOR megerősítette, hogy egész Koszovó területén letartóztatási akció folyik, amelyet a koszovói ügyészség rendelt el a törvénnyel összhangban.

Zubin potokban a helyi lakosok autógumikat gyújtottak meg az úton, hogy megakadályozzák a rendőrséget a letartóztatottak elszállításában.

Belgrádban a délelőtt összeült a Nemzetbiztonsági Tanács.