2024. április 25., csütörtök

Siker kapujában a legkiválóbbak

Átadták a Vajdasági Gazdasági Kamara idegenforgalmi díjait

Huszonhetedik alkalommal ítélte oda a Siker Kapuja kitüntetést a Vajdasági Gazdasági Kamara azoknak az idegenforgalmi vállalatoknak, amelyek a legszínvonalasabb szolgáltatást nyújtják. A rangos elismeréseket tegnap adták át Újvidéken, a Sheraton Szállóban, amely szintén a díjazott létesítmények egyike. Elismerésben részesült a Vajdaság Erdői Közvállalat létesítménye, a Négy szarvashoz (4 Jelena) nevű vadászlak a kátyi erdőben és a székelykevei Dani Tours is.

A 2018. évre szóló díj nyertesi között szerepel többek között a padéi Schulhoff Kastély, a vrdniki Premier Aqua Hotel, a bánostori Šijački Borászat, a cseneji Salaš 137 és az újvidéki Magelan travel utazási iroda.

A díjazottak Đorđe Miličevićtyel és Boško Vučurevićtyel (Fotó: Ótos András)

A díjazottak Đorđe Miličevićtyel és Boško Vučurevićtyel (Fotó: Ótos András)

– Az idegenforgalom és a vendéglátóipar az egyik leggyorsabban fejlődő ága jelenleg a szerbiai gazdaságnak. Tavaly 11,2 százalékos növekedést valósított meg ezen a területen Szerbia, Vajdaságban pedig 8,5 százalékkal emelkedett az idelátogatók száma – mondta Đorđe Miličević, a tartományi kormány alelnöke. Kiemelte, hogy az elmúlt négyéves periódus során az itt eltöltött vendégéjszakák száma 30 százalékkal volt magasabb, mint az előző időszakban.

– A turizmusból származó bevétel 2015-ben 900 millió eurót tett ki, 2018-ban pedig 1,3 milliárd euróra növekedett. Az idén konkrét beruházásokkal járulunk hozzá az ágazat fejlesztéséhez. 2018 decemberében megkezdődtek a palicsi wellness- és gyógyfürdőközpont munkálatai, amelyek összértéke egymilliárd dinár – ecsetelte Miličević.

Boško Vučurević, a gazdasági kamara elnöke köszöntőbeszédében elmondta, hogy a díjakat különböző kategóriákban ítélik oda. A vendéglátóipari létesítmények, a borászatok, a csárdák, az utazási irodák részesültek az idén is elismerésben. Hozzátette, hogy nem volt egyszerű feladat a vállalatok közül választani, s ez azt bizonyítja, hogy egyre gyorsabban fejlődik a turizmus.

Elismerésben részesült a Vajdaság Erdői Közvállalatnak az Újvidék melletti kátyi erdőben lévő vadászlakja. A Négy szarvashoz (4 Jelena) elnevezésű vadászház pedig az európai szabványokat kielégítő létesítmény – tudtuk meg Takács Mártától, a Vajdaság Erdői Közvállalat igazgatójától.

Takács Márta  (Fotó: Ótos András)

Takács Márta (Fotó: Ótos András)

– Nagy megtiszteltetés, hogy a 15 vadászházunk közül ez a vadászház részesült e rangos elismerésben. A létesítmény kitűnik a többi közül abból a szemszögből, hogy újonnan épített, és rendelkezik mindazokkal a feltételekkel és a hozzá tartozó elemekkel, amelyeket az Európai Unió szabványai előírnak a vadászturizmus terén. Ez a vadászház 2012-ben úgy lett kialakítva, hogy teljesen megfeleljen a mai kihívásoknak. Igyekszünk minden évben emelni a létesítmény színvonalát, annak érdekében, hogy kitűnjünk a többi, vadászturizmussal foglalkozó központ közül Vajdaságban. Ez a díj bizonyítja azt, hogy jó úton haladunk – mondta Takács Márta.

A vajdasági falusiturizmus-szálláshely kategóriában plakettet vehetett át Dani Ernő, a székelykevei Dani Tours tulajdonosa.

– 2002-ben indítottuk el a vállalkozást. Vendégeink nagy százalékban az utóbbi években a magyarországi Határtalanul diákprogram kirándulói voltak, két éve azonban az erdélyi magyarság is ránk talált. Ezenkívül számtalan nyugat-európai kerékpáros jár hozzánk, ők a Duna mentén kerékpározva járják be a térséget, és Székelykevén szállnak meg. A vendégek leginkább a szállást és az étkezést veszik igénybe nálunk ahhoz, hogy pár nap alatt körbejárják a környező turisztikai látványosságokat. Ritka az a vendég, aki a klasszikus faluturizmus értelmében Székelykevén tölti a napját. Arra törekszünk, hogy családon belül működtessük a vállalkozást. Vannak idénymunkásaink és szakácsaink is, de három gyermekünk, a vejünk és most már a kétéves unoka is a segítségünkre lesz.