2024. április 19., péntek

Új fejezet Afrika történetében

A kontinens a világ legnagyobb szabadkereskedelmi övezete lesz

Holnap lép hatályba az Afrikai Kontinentális Szabadkereskedelmi Övezet (AfCFTA) létrehozásáról szóló megállapodás, melyet tavaly márciusban írtak alá Kigaliban, a Ruandai Köztársaság fővárosában. Valójában egy vámmentes kontinens jön létre, egy olyan szabadkereskedelmi térség, melyhez foghatót nem ismert a világ a Kereskedelmi Világszervezet 1995-ben történt megalapítása óta. Az AfCFTA egy 1,2 milliárd embert magában foglaló egységes piacot jelent 55 nemzet részvételével, melyeknek az együttes bruttó hazai terméke körülbelül 3,4 billió dollár. A kontinensen az áru 90 százaléka esetében csökkennek a vámok

A szabadkereskedelmi övezet létrehozásához legalább 22 országnak kellett ratifikálnia a megállapodást, és az egyiptomi Külügyminisztérium az elmúlt hétvégén közölte, hogy mind a 22 becikkelyezés megtörtént, és hogy Benin, Eritrea és Nigéria kivételével minden afrikai ország aláírta a megállapodást. Az ENSZ-ben azt mondják, ha Nigéria is társul, akkor a kontinens külkereskedelme a következő öt évben akár 50 százalékkal is emelkedhet.

Paul Kagame ruandai elnök úgy fogalmazott, hogy a megállapodással az afrikai egység új fejezete veszi kezdetét, Rob Davis dél-afrikai kereskedelmi és ipari miniszter korábbi kijelentése szerint pedig ez lesz a világ legnagyobb szabadkereskedelmi övezete.

A közgazdászok szerint a hatalmas és egységes piachoz való díjmentes hozzáférés ösztönzi majd a gyártókat és a szolgáltatókat is. Az Afrikai Unió kereskedelmi és ipari biztosa, Albert Muchanga szerint eddig éppen az afrikai gazdaság felaprózottsága jelentette a legnagyobb hátrányt, hiszen a beruházók nehezen szánták rá magukat, hogy a kis piacok valamelyikén befektessenek.

Az utóbbi években az Afrikai Kontinentális Szabadkereskedelmi Övezet létrehozása volt az Afrikai Unió Agenda 2063 elnevezésű fejlesztési stratégiájának legfontosabb projektuma. Az AfCFTA kialakítására tett javaslatot 2012-ben fogadták el, és a tagok 2015-ben kezdtek dolgozni a tervezeten. 2018 márciusában Ruandában 44 afrikai ország vezetői támogatták a megállapodást, azóta pedig további országok csatlakoztak. Hírek szerint az AfCFTA tagjai egy közös valuta használatának lehetőségét mérlegelik.