2024. április 25., csütörtök

Fókuszban az IT szektor

Csütörtökön nyitja meg kapuit a Szabadka 2019 Nemzetközi és Regionális Gazdasági Vásár

Csütörtöktől szombatig tartják meg a Szabadka 2019 Nemzetközi és Regionális Gazdasági Vásárt, amelyen 33 standon több mint 180 kiállító vesz részt. A tizenharmadik alkalommal megrendezett esemény partnere Olaszország, amelynek több városa, illetve több cége is szoros kapcsolatot ápol Szabadkával. A csütörtökön kezdődő rendezvénnyel kapcsolatban hétfőn sajtótájékoztatót tartottak, amelynek keretén belül Srđan Samardžić, a Szabadkai Városi Tanács turizmussal, beruházásokkal és nemzetközi együttműködéssel megbízott tagja, Carmine Tarallo, Olaszország tiszteletbeli szabadkai alkonzulja, Karai László, a szabadkai Regionális Gazdasági Kamara tanácsadója, valamint Dejan Ljubisavljević, a Szabadkai Piacok Kommunális Közvállalat igazgatója ismertette a részleteket.

A tavalyi kiállítás fókuszában a turizmus szerepelt (Fotó: Gergely Árpád)

A tavalyi kiállítás fókuszában a turizmus szerepelt (Fotó: Gergely Árpád)

A háromnapos rendezvény több újdonsággal is várja a látogatókat, és ezúttal is nemzetközi jellegű, az egykori Jugoszlávia utódállamai, valamint Olaszország képviselői mellett több magyarországi és csehországi cég is jelen lesz a Városi Sportcsarnokban megrendezésre kerülő eseményen. Emellett több külföldi delegáció tagjai is ellátogatnak a rendezvényre. Az idei gazdasági vásáron nagy hangsúlyt fektetnek az IT szektor fejlesztésére, éppen ezért több szabadkai középiskola, illetve felsőfokú oktatási intézmény is meghívást kapott a rendezvényre, és jelenlétükkel, valamint programjaikkal ők is hozzájárulnak a minél minőségesebb kínálathoz, illetve új dimenziókat nyithatnak meg a kiállítás életében.

– Hosszasan gondolkodtunk azon, hogy hogyan tudnánk a Szabadkai Gazdasági Vásárt még vonzóbbá tenni a gazdasági szakemberek számára, és úgy döntöttünk, hogy a rendezvény ideje alatt gazdasági fórumot szervezünk. Ennek célközönsége elsősorban a szakma képviselőiből tevődik össze, akik a gazdaság különböző ágazataiban tevékenykednek, de nem szerepelnek a kiállítók között. Az idei téma a régió külkereskedelmének elemzésére, illetve a benne rejlő lehetőségek vizsgálatára vonatkozik. Szeretnénk, ha ezekből a fórumokból hagyomány válna – fogalmazott Srđan Samardžić.

Carmine Tarallo felszólalásában kifejtette, hogy a jelen vásárral új korszak kezdődik az Olaszország és Szabadka közötti együttműködésben, amit az azon résztvevő olasz cégek és intézmények még szorosabbá fűzhetnek.

A sajtótájékoztató résztvevői (Fotó: Gergely Árpád)

A sajtótájékoztató résztvevői (Fotó: Gergely Árpád)

Karai László elmondta, hogy a csütörtökön kezdődő vásáron kilenc regionális gazdasági kamara képviselteti magát, és több mint hatvan olyan cég is jelen lesz, amelyeken ezen társulásokat erősítik. A gazdasági kamara által rendezett programok központjában szintén az információtechnológia áll, és több ezen a téren aktív cég és klaszter is képviseli magát, akik több előadást is tartanak többek között a digitalizációról nem csak a szakemberek számára. A korábbi jó együttműködésnek köszönhetően a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara képviseletében 18 cég is részt vesz a programokban.

Dejan Ljubisavljević felhívta a figyelmet arra, hogy a rendelkezésükre álló mintegy 1800 négyzetméter kevésnek bizonyult, és a standok felállítása jelenleg is zajlik, hogy csütörtökön 11 órakor a nyitóünnepségre minden készen álljon.