2024. április 24., szerda

Anyanyelvünket életünk végéig tanuljuk

Hetvennyolc diák a Magyar nyelvi- és nyelvhelyességi verseny köztársasági szintű döntőjén

Szombaton immár huszonnegyedik alkalommal rendezték meg Szabadkán a Magyar nyelvi- és nyelvhelyességi verseny 2019. évi köztársasági döntőjét, amelynek idén is a Széchenyi István Általános Iskola volt a házigazdája.

A diákok a feladatsor kitöltése közben (Patyi Szilárd felvétele)

A diákok a feladatsor kitöltése közben (Patyi Szilárd felvétele)

Az eseményt az Újvidéki Egyetem Bölcsészettudományi Karának Magyar Nyelv és Irodalom Tanszéke, valamint a Szerb Köztársaság Oktatási, Tudományügyi és Technológiai Fejlesztési Minisztériuma szervezte. A megmérettetésre hetvennyolc felsős általános iskolás diák érkezett, szerte Vajdaságból. A verseny megnyitóünnepségére az iskola tornatermében került sor, ahol a megjelent diákokat, felkészítő tanárokat, szülőket és vendégeket Weiss Vesna, az iskola igazgatója köszöntötte.

– Ti, akik ma itt vagytok, a legjobbak vagytok a diáktársaitok közül. Sikeretek hozzájárul a magyar nyelv, kultúra és identitás megőrzéséhez ezeken a területeken – mondta az igazgatónő.

A köszöntő után drToldi Éva, az újvidéki Magyar Nyelv és Irodalom Tanszék vezetője mondott beszédet.

– Anyanyelvünkkel együtt születünk. Megtanuljuk, és úgy beszélünk, mint ahogy levegőt veszünk. Ennek ellenére anyanyelvünket mégis egész életünk folyamán, életünk végéig tanulnunk kell – mutatott rá a tanszék vezetője.

A beszédek után a házigazda iskola diákjai zenés, táncos programmal kedveskedtek az egybegyűlteknek. A nyitóünnepség után a tanulók a tantermekbe vonultak, ahol a Magyar Nyelv és Irodalom Tanszék tanárai által kidolgozott feladatsort kellett megoldaniuk. A tesztek kitöltése után a tanulók felkészítőtanáraikkal kiránduláson vettek részt a kelebiai Ergela méntelepen.