2024. április 23., kedd

Együtt a közösségért

Ökomenikus Háló Találkozó Maradékon

A Délvidéki Háló Egyesület újabb találkozót szervezett május utolsó hétvégéjén, ahol a közösségi lét fontosságának a jegyében mind a fiataloknak, időseknek, katolikusoknak és reformátusoknak egyaránt lehetőségük nyílt egy közös nap eltöltésére.

Az Ökomenikus Háló Találkozó minden korosztályt megmozgatott (Fotó: Szabó Nóra)

Az Ökomenikus Háló Találkozó minden korosztályt megmozgatott (Fotó: Szabó Nóra)

A találkozót a Szeretethíd elnevezésű önkéntes pénteki munkaakció előzte meg, amelyen minden résztvevő, lehetőségéhez mérten hozzájárult valamivel a falu épüléséhez, szépüléséhez, vagy éppen idősekkel való beszélgetéssel, odafigyeléssel igyekeztek támogató kezet nyújtani. Emellett a nap fontos pillérét képezték a leendő maradéki óvoda épülését megelőző „első kapavágások”. A létesítményt elkészülte után óvodai funkciója mellett rendezvényközpontként, zarándok- és turistaszállásként is használják majd.

– A Hálónak a lényege, hogy otthon legyünk egymásnál, hogy működjön egymás befogadása. Ez volt a cél a kis csoportos beszélgetések során is, amelyeken egymásra figyeltünk, meghallgattuk egymást, szóval valóban minőségi időt töltöttünk együtt. Ez történt most Maradékon, ahol a reformátusok befogadták a katolikusokat, illetve a katolikusok befogadták a reformátusokat – mondta Schön Bálint, a találkozó egyik főszervezője, a Petőfi Sándor Program ösztöndíjasa, aki Maradékon teljesít szolgálatot. A szervezők csapatát erősítette még a Háló Mozgalom vezetőségi tagjai közül Schön György, illetve Halmai Tibor, a Délvidéki Háló Egyesület vezetője.

Magáról a Hálóról fontos tudni, hogy mintegy 30 éves múlttal rendelkezik és határokon átívelő magyar–magyar, a Délvidéken már 22-23 éve aktív, közösségi kapcsolatokat építő keresztény mozgalom.

A tartalmas napnak 55 regisztrált vendége volt, de a református és katolikus templomban megtartott mise, illetve istentisztelettel együtt 70-80 főre is nőtt ez a szám, az esemény megmozgatta mind a falu, mind a környező település lakóit. A maradékiak mellett Satrincáról, Dobradóból, Nyékincáról, Tiszakálmánfalváról, de a teljesség igénye nélkül Temerinből, Óbecséről, Adáról, Zentáról, Csókáról, Nagybecskerekről és még Budapestről is érkeztek.

Az ökomenikus találkozó Ugye lángolt a szívünk? címet kapta. A bibliai gondolatnak a jegyében Elias Ohoiledwarin atya, a Nagybecskereken missziót teljesítő katolikus pap és szerzetes tartott prédikációt mind a katolikus, mind a református templomban, akinek a személyisége rengeteg erőt, energiát adott a jelenlévőknek, gondolataival valóban  továbbadta a lángot.

A szombati program református áhítattal vette kezdetét, a házigazda, Halász Dániel református lelkész vezetésével. Az egyházi programok és beszélgetések mellett kulturális események is várták a maradéki parókiára látogatókat, hiszen Molnár Zoltán színművész Szeretnék néha visszajönni még című előadását is megnézhették, illetve Berta Géza, a maradéki Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület elnökével is volt egy beszélgetés, melyet mindazok meghallgathattak, akik a református egyház parókiájára érkeztek.