2024. március 29., péntek

Megújult a padéi kultúrkör

Kihirdették a 20. Közegellenállás riportpályázat eredményeit

Az elmúlt hétvégén megemlékeztek Keszég Károlyról, az egykori Napló szabadelvű politikai hetilap 20 évvel ezelőtt elhunyt főszerkesztőjéről, de a rendezvénysorozat keretében ünnepélyesen felavatták és megszentelték a padéi Takáts Rafael Magyar Kultúrkör felújított és kibővített épületét, s a hagyományokhoz híven kihirdették a 20. Közegellenállás riportpályázat eredményét is. A szervezők a jubileum jegyében ebben az évben a riportpályázat eddigi nyerteseit kérték fel, hogy riportjaikkal vegyenek részt az idei pályázaton.

Hajnal Jenő jelenlétében felavatták a Takáts Raffael Magyar Kultúrkör felújított épületét (Horváth Zsolt felvétele)

Hajnal Jenő jelenlétében felavatták a Takáts Raffael Magyar Kultúrkör felújított épületét (Horváth Zsolt felvétele)

Juhász Attila zentai magyartanár, egykori Napló-munkatárs, a pályamunkákat elbíráló zsűri tagja elmondta, hogy 12-en vállalták is, hogy részt vesznek az idei megmérettetésen. A beérkezett munkák egyebek között az elvándorlás kérdésével, a két-, illetve a többnyelvűség fontosságával foglalkoztak, de az egymástól távolba szakadt családtagok közötti kommunikációs problémákra, a határátlépéssel járó gondokra is rámutattak.

Tóth Lívia, a Vajdasági Magyar Újságírók Egyesületének alelnöke, a 7 Nap főszerkesztő-helyettese és a Napló egykori munkatársa, valamint a riportpályázat egyik alapítója napilapunknak nyilatkozva elmondta, úgy vélte, hogy az idei riportpályázatot egyfajta játéknak és találkozási lehetőségnek fogják majd fel a korábbi években díjazottak, a húsz évvel ezelőtt még fiatal újságírók, akiknek most a pályázaton keresztül nyílik lehetőségük arra, hogy találkozzanak a jelenlegi ifjú kollégákkal. Sajnos ez csak részben valósult meg.

Az idei pályázat első helyezését egyébként Madár Anikó, az Újvidéki Rádió műsorvezetője, szerkesztője érdemelte ki az elvándorlás problematikáját az itthon egyedül maradt idős családtagok szemszögéből vizsgáló riportjával, a második díjat Szerda Zsófia, a 7 Nap munkatársa kapta a többnyelvűség „problematikáját”, fontosságát taglaló írásáért, a harmadik díjas pedig Farkas Dudás Erika riportja lett, aki az egyéni sorsot középpontba állító műfajhatárt feszegető írásában a családok felbomlásáról, a hagyományok átalakulásáról és a falvak elnépte lenedéséről írt. A háromtagú zsűri (Klemm József elnök, a Vajdasági Rádió és televízió vezérigazgató-helyettese, Juhász Attila magyar szakos tanár, a Napló egykori munkatársa, Horváth Rice Valéria magyar szakos tanár és a Napló egykori munkatársa) Kókai Zsolt írását különdíjjal jutalmazta.

A szombat délutáni rendezvénysorozat hagyományosan a padéi temetőben kezdődött, ahol a kegyelet virágainak elhelyezésével emlékeztek meg a legendás vajdasági magyar újságíróról, majd pedig Hajnal Jenőnek, az MNT elnökének a jelenlétében felavatták a Takáts Raffael Magyar Kultúrkör felújított épületét. Ezt alkalmi művelődési műsor követte. A Bethlen Gábor Alap zrt. jóvoltából a egyesület tagjai kicsempézték, szigetelték és kibővítették az épületet. Kialakítottak egy új könyvtárat, és a hozzáépítéssel a nagyterem belterülete is megkétszereződött, így helyet kapott benne az öltöző és a szertár is. Az udvart is helyrehozták, új kaput szereltek fel, és a vályogfal helyett téglafalat emeltek, az épületet pedig kívül-belül bemeszelték – ecsetelte napilapunknak Komáromi Róbert, a művelődési egyesület vezetője.