2024. március 28., csütörtök
TEKE

Az első komolyabb tapasztalatszerzés

Hegybeli Noémi a hazai sikerek után világkupán is kipróbálhatta magát

A csehországi Rokycanyban tegnap este fejeződött be a tekecsapat-világbajnokság, amelyen Szerbia címvédőként Németországgal játszotta a férfi döntőt (erről holnap számolunk be részletesebben), de a felnőttek előtt a korosztályos versenyzők is kipróbálhatták magukat, így a doroszlói Hegybeli Noémi is, aki az országos bajnoki címe után jogosan kapott bizalmat a szövetségi kapitánytól, így a nyugat-bácskai lánynak megvalósulhatott első nagy álma, továbbá beigazolódott, hogy a kitartó munka és az állhatatosság sportban mindig kifizetődik.

Edzői úgy nyilatkoztak, hogy ekkora tehetséget már több mint egy évtizede nem láttak tájainkon, amihez a hazai sikerszériája is párosult, de az U14-es világkupán való részvétel egyelőre csak tapasztalatszerzés volt a számára. Noémi egyéniben a 7. helyen zárt 532 fával, Miloš Rajićtyal az oldalán párosban a 9. lett, kombinációban pedig végül a 8. helyet foglalhatta el.

A fiatal sportolót az edzési folyamatról, a világkupán szerzett tapasztalatokról, a sport iránti elkötelezettségről kérdeztük.

Hogyan élted meg a kimagasló eredményeket, továbbá azt, hogy nagy álmod teljesült, részt vettél a világkupán?

– Az utolsó pillanatig hihetetlen volt számomra, hogy valóban kijuthatok. Természetesen már az országos bajnoki aranyérem is hatalmas örömmel töltött el. Az Apatinban tartott országos bajnokság első helye a legmeghatározóbb sikerélmény. 523 fával lettem országos első a kategóriámban. Keményen küzdöttem, a játék során főleg a győzelem motivál. Érdekes tapasztalat volt a nyári tehetségtábor Verbászon, ahogyan a világkupára való felkészülés is. Mindezek segítettek az erőnlét fenntartásában, a környezet megismerésében, a technikám tökéletesítésében. A világkupán egyéniben bejutottam a fináléba, ahol a hetedik helyen végeztem. Nagy izgalom, ugyanakkor hatalmas élmény volt ilyen szinten játszani. Sok tapasztalatot nyertem, és még több barátot szereztem.

Honnan indult és innentől hova vezet a tekepálya?

– Alsós koromban édesapám révén kezdtem el érdeklődni a tekézés iránt. Ő is szívesen játszik, és egyszer magával vitt. Megtetszett, megszerettem ezt a sportot, még a doroszlói Alvég Tekeklub berkein belül kísérletezgetve. Annyira, hogy 2015-ben bejutottam az apatini tekeiskola növendékei közé. Đorđe Jovanić volt az edzőm, ő fedezte fel a képességeimet, és segített azokat kibontakoztatni. Nagyon sokat köszönhetek neki. Az iskola megszűnésével, Jovanić javaslatára – annak érdekében, hogy minél többet edzhessek – kerültem az apatini klubhoz, regisztrált játékosként. Kitartóan és élvezettel edzek hetente két alkalommal. Szeptembertől viszont átkerülök a kadét kategóriába. Egyéb változások is várnak rám, most fejezem be az általános iskolát, és Szabadkán tervezek továbbtanulni. Ott sajnos nincsen tekepálya, ezért, amennyiben oda vesznek fel, át kell majd gondolni az edzéstervet. Egyelőre regenerálódok, kipihenem az idény, a bajnokságok fáradalmait. Emellett készülök a felvételire, és amit ritkán tehetek, hódolok az egyik kedvenc hobbimnak, az olvasásnak. Nyárra ismét meghívást kaptam a verbászi tehetségtáborba, és részese leszek majd több nemzetközi barátságos mérkőzésnek is.

Az ifjú tehetség akaratereje példaértékű. A doroszlói és a nyugat-bácskai közösség büszke rá. Ahogyan szülei is, Hegybeli József és Kamilla, akik mindenben támogatják lányukat, együtt, a helyszínen izgultak vele Csehországban, és a jövőben is azon lesznek, hogy Noémi tehetsége tovább bontakozzon.

A Szórványlétben projektum finanszírozásában részt vesz a Köztársasági Államigazgatási és Helyi Önkormányzati Minisztérium