2024. április 25., csütörtök

Új múzeumközpont Szentendrén

Méltó helyre került a magyarországi szerbség életútját felelevenítő tárlat és irattár

Múzeumi központot és állandó tárlatot avattak a szerb és a magyar állam magas rangú tisztségviselőinek és a szerb ortodox egyház méltóságainak jelenlétében szombaton Magyarországon, Szentendrén. A budai szerb ortodox egyházmegye állandó tárlatát Semjén Zsolt magyar miniszterelnök-helyettes és Vladan Vukosavljević szerb művelődési miniszter nyitotta meg. Irinej Gavrilović szerb pátriárka és Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke is részt vett a Szentendre főterén, az első szerb tanítóképzőnek, más néven Preparandiának az épületében létesített múzeum megnyitóján. Magát az épületet a magyar kormány újította fel, a szerb művelődési minisztérium támogatásával. Magyarország ötmillió euróval, Szerbia további 330 ezer euróval járult hozzá a projektum sikeres kivitelezéséhez.

Egy több mint 1300 négyzetméteren elterülő, történelmi, egyházi hagyatékot bemutató helyről van szó, a szerbek magyarországi történetének, vallási, szellemi életének több száz ékes bizonyítéka várja a téma iránt érdeklődőket.

A Preparandia épületét a legmodernebb múzeumi feltételeket szem előtt tartva újították fel. Az átadott központnak részét képezi a könyvtár és a budai egyházmegye levéltára is, melyekben mintegy 140 ezer könyvet és történelmi jelentőséggel bíró iratot őriznek. Ezek a szerbség életútját idézik fel az 1690-es nagy népvándorlástól kezdve egészen napjainkig.

Megújuló szerb vallási és kulturális örökség Szentendrén

Az egyházi hagyomány és kultúra megőriz bennünket kereszténységünkben, hitünkben, megerősíti nemzeteinket, és mélyíti a nemzetek közötti barátságot – mondta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára szombaton Szentendrén, a Szerb Egyházi Múzeum épületének átadásán.

Soltész Miklós kiemelte: a szerb és a magyar nép kapcsolatát ma a megbékélés és az őszinte tisztelet jellemzi.

„Magyarország minden erejével segíti Szerbia európai uniós tagságát, Szerbia mindent megtesz a vajdasági magyarok megmaradásáért, a magyar kormány pedig mindent megtesz a Magyarországon élő szerb nemzetiség megerősödéséért” – fogalmazott.

Az államtitkár felidézte: a két nép évezredes történetében sok volt az öröm, a szépség és a fájdalom is. E közös történelem szép eseményei az összefogás az oszmán hadak ellen a kereszténység védelmében, és szomorú időszakai azok, amikor nagyobb nemzetek egymás ellen fordították a két népet.

Soltész Miklós és Vladan Vukosavljev átvágja a szalagot (Fotó:MTI)

Soltész Miklós és Vladan Vukosavljev átvágja a szalagot (Fotó:MTI)

Az épületet felszentelő Irinej pátriárka, a Szerb Ortodox Egyház vezetője történelmi eseménynek nevezte az új múzeum épületének átadását, mely jó példája két szomszédos nemzet együttműködésének és a kultúra nemzeteket egyesítő erejének.

Hozzátette: a múzeum állandó kiállítása nemcsak a szerb kultúrát fogja gazdagítani, hanem a magyart is. Kiemelte, a Szerb Ortodox Egyház és a szerb állam nagyon hálás a magyar kormánynak és a miniszterelnöknek, hogy lehetőséget adott arra, hogy egyházi kulturális értékeiket mindenki megismerhesse. Irinej pátriárka megköszönte továbbá a magyar kormánynak a támogatást, amelyet a magyarországi szerb közösség kap templomaik és más értékeik megőrzésére, fenntartására és felújítására.

Vladan Vukosavljev szerb kulturális és tájékoztatási miniszter örömmel nyugtázta, hogy a szerb és magyar nép közötti barátság soha nem volt ilyen erős.

„Büszkék vagyunk a Szerbiában élő nagyszámú magyar közösségre, amelynek tahjai teljes jogú polgárai Szerbiának, és jogosan tekintik hazájuknak az országot” – fogalmazott.

Hozzátette: ugyanígy becsüljük és tiszteljük, hogy a Magyarországon élő szerb közösség is élhet nemzetiségi jogaival.

Vukovits Koszta, a Szerb Egyházi Múzeum vezetője ismertette: a múzeum új állandó kiállítása a magyarországi szerb egyházművészetet mutatja be, különös tekintettel azokra a 18. századi alkotásokra, amelyek az egyetemes szerb és ortodox egyházművészet fejlődésének is kiemelten fontos darabjai.

Az ünnepségen részt vett mások mellett Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek, Mladen Šarčević szerb oktatási miniszter, Ivan Todorov, Szerbia budapesti nagykövete, Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke, Nikola Selaković, a Szerb Köztársasági Elnöki Hivatalának vezetője, Hadházy Sándor (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője és Verseghi-Nagy Miklós (Fidesz–KDNP), Szentendre polgármestere.

Irinej pátriárka felszenteli a Szerb Egyházi Múzeum új épületét (Fotó:MTI)

Irinej pátriárka felszenteli a Szerb Egyházi Múzeum új épületét (Fotó:MTI)

MAGYAR ÉS SZERB TÁMOGATÁSSAL

A Budai Szerb Ortodox Egyházmegye múzeuma, amely eddig a szentendrei székesegyház Pátriarka utcai kertjében működött, most az egykori szerb tanítóképző és felekezeti iskola Fő téri épületébe költözött. Az épületet a magyar kormány 650 és a szerb kormány 150 millió forintos támogatásával újították fel és alakították át múzeummá. A múzeum állandó kiállításának alapja a szentendrei püspöki kincstár anyaga. Csaknem négyszáz műtárgy – ikongyűjtemény, kelyhek, papi ruhák, kézírásos és nyomtatott istentiszteleti könyvek, bútorok, valamint helyi szerb ötvösök és más európai mesterek iparművészeti alkotásai –, továbbá az egyházmegyei könyvtár és levéltár anyagai tekinthetők meg a tárlaton.

A múzeum állandó kiállításának alapja a szentendrei püspöki kincstár anyaga. Majd négyszáz műtárgy – ikongyűjtemény, kelyhek, papi ruhák, kézírásos és nyomtatott istentiszteleti könyvek, bútorok, valamint helyi szerb ötvösök és más európai mesterek iparművészeti alkotásai –, továbbá az egyházmegyei könyvtár és levéltár anyagai tekinthetők meg a tárlaton. A gyűjtemény felöleli a 13. századtól a 19. század végéig tartó időszakot, és az egyik legjelentősebb hazai ortodox gyűjtemény.

Semjén Zsolt a szerb ortodox székesegyházban (Fotó:MTI)

Semjén Zsolt a szerb ortodox székesegyházban (Fotó:MTI)

FELÚJÍTOTT SZERB SZÉKESEGYHÁZ

Felújították kívülről a szentendrei szerb ortodox székesegyházat is. Ez alkalomból tegnap, vasárnap, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes mondott beszédet, Szerbiát Magyarország legelkötelezettebb barátjának nevezve.

„A magyar kormány mindent megtesz azért, hogy Szerbia előnyös európai uniós csatlakozási szerződést köthessen” – hangsúlyozta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes vasárnap a kívülről felújított szentendrei szerb ortodox székesegyházban.

A szent liturgia után, amelyet Irinej pátriárka, a Szerb Ortodox Egyház vezetője celebrált, a miniszterelnök-helyettes arról beszélt, hogy Szerbia és Magyarország között régóta nem volt olyan bizalmi, baráti az együttműködés, mint jelenleg.

„Ez így van rendjén, hiszen mind a szerb, mind a magyar nép évszázadokon át védte a keresztény Európát” – tette hozzá.

Semjén Zsolt Deli Andorra utalva kitért arra, hogy a Fidesz–KDNP európai parlamenti választási listáján szerepel egy szerb állampolgár, aki nemcsak a szerbiai magyarságot, hanem Szerbiát és Szerbia uniós csatlakozását is képviselni fogja az Európai Parlamentben.

Szólt arról is, hogy a magyarországi szerb közösség sok évszázada gazdagítja Magyarországot.