2024. április 19., péntek

Sorsdöntő választáson van túl Magyarország

Az Európai Parlament magyar tagjaira szavazott tegnap Magyarország az ország történetének negyedik EP-választásán. Az összesen 10 277 szavazókör reggel 6 órakor nyitott, és este 7 óráig várták a mintegy 7,9 millió választásra jogosultat.

A voksukat leadó magyar politikusok a választás napján is szavazásra buzdították a választópolgárokat, és egy kérdésben politikai hovatartozás nélkül mind ugyanazt nyilatkozták, abban ugyanis mindannyian egyetértettek, hogy a május 26-ai sorsdöntő választás, amelyen Európa jövendő sorsáról döntenek.

Lévai Anikó és Orbán Viktor leadja a voksát (Fotó:MTI)

Lévai Anikó és Orbán Viktor leadja a voksát (Fotó:MTI)

A mozgósítás sikeresnek mondható, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) honlapján közölt adatok szerint a részvételi arány jelentősen meghaladta mind az öt, mind a tíz évvel ezelőtti adatokat. Tegnap 15 órakor a szavazók 30,52 százaléka járult az urnákhoz, 2014-ben csak 15,90, 2009-ben pedig 24,09 százalékról szólt a részvételi adat ugyanebben az időpontban.

A 132 külképviseleten 20 ezer választópolgár adhatta le voksát, a magyarországi lakóhellyel nem rendelkezők először az EP-választáson – köztük a szerbiai kettős állampolgárok – levélben szavazhattak. Erre megközelítőleg két hét állt rendelkezésükre – attól függően, hogy mikor érkezett meg a címükre a szavazási levélcsomag, illetve hogy mikor vették fel valamelyik konzulátuson, ha oda kérték.

Vasárnap reggelig ötvennégyezer levélszavazat érkezett vissza a Nemzeti Választási Irodához, ebből 43 ezernek az azonosító nyilatkozatát már ellenőrizték – nyilatkozta az MTI-nek tegnap Pálffy Ilona, az NVI elnöke. (Május 2-áig több mint 115 ezren vettették fel magukat a választási névjegyzékbe.) Az iroda honlapján elérhető adatok szerint a legtöbb levélszavazat – mint az várható is volt – Szerbiából érkezett, több tízezerről van szó, a végleges és pontos adatokat azonban csak azután közölhetjük, miután mind átestek az ellenőrzésen. Az a választó, aki az utolsó napig várt, és nem adta fel postán vagy juttatta el a konzulátusra a levélszavazatát, tegnap még leadhatta valamelyik külképviseleten vagy az egyéni választókerületi székhelyek választási irodájában.

Pálffy Ilona elmondta: az NVI-hez vasárnap reggelig 54.005 megérkezett levélszavazatból 40.395-öt külképviseleteken adtak le, 13.610-et pedig közvetlenül juttattak vissza az NVI-hez. Az NVI 43 049 azonosító nyilatkozatot már ellenőrzött, ebből 39 196 volt érvényes, 3853 pedig érvénytelen. A legtipikusabb érvénytelenségi ok az, hogy az azonosító nyilatkozat hiányzott vagy nem volt teljeskörűen kitöltve, illetve nem volt aláírva.

Orbán Viktor és felesége, Lévai Anikó még a kora délelőtti órában leadta a voksát. A sajtó képviselőinek nyilatkozva a miniszterelnök azt mondta, reméli, hogy az európai parlamenti választáson a bevándorlást ellenző erők egész Európában megerősödnek, és a bevándorlást ellenző politikai vezetők jutnak jóval nagyobb szerephez a következő öt évben.

„A részvétel tekintetében is és az esélyeket tekintve is több vagyok, mint bizakodó” – jegyezte meg a kormányfő.

Kiemelte, hogy mivel listás választásról van szó, egyértelműen tudni lehet majd, melyik politikai erő mögött milyen arányban állnak a magyar választók, ezért szerinte ez a magyar belpolitikát is meghatározza a mostani választás.

„Nagyon szeretném, ha hosszú éveken keresztül hivatkozhatnánk arra a választási eredményre, amelyet ma érünk el” – tette hozzá.

Két határon túli magyar párt is versenyben volt az EP-képviselői helyekért, Romániában az RMDSZ, Szlovákiában pedig az MKP. Az előbbi a magas részvételi arány miatt aggódhat a bejutása miatt, Romániában ugyanis népszavazással kötötték össze a választást, ami nem kedvez a kisebbségi magyar pártnak. Az MKP bizakodóbban várhatta az eredményeket, ugyanis Szlovákiában ezen az EP-választáson sem volt kiemelkedő a részvételi hajlandóság.