2024. április 24., szerda

A November 29. húsgyár emlékére

Végleg bezárták a szabadkai November 29. vállalatot, a húsipar egykori óriását, amelynek kezdetben 3000 foglalkoztatottja volt és Európa-szerte exportálta hústermékeit. A két csődöt és a munkagépek kiárusítását követően végérvényesen leállították a 134 évig működött húsgyárat – szemlézi a Večernje novosti cikkét a Beta hírügynökség.

A Szabadka egyik büszkeségének számító üzem maradék vagyona mintegy tíz nappal ezelőtt kelt el.

A gyárat 1885-ben Rafael Hartman és Wilhelm Conen alapította. 1925-ben 140 000 pulykát szállítottak a londoni piacra. A második világháború után a gyár új nevet kapott, s idővel az ország egyik legjobban működő húsfeldolgozó vállalatává fejlődött.

1984 februárjában 3500 tonna húst termelt az üzem, ebből 2000 tonnát az amerikai és az angliai piacra, valamint a Szovjetunióba, Izraelbe és Görögországba szállítottak – mondta Maria Novakov, a gyár egykori munkatársa. Elmondása szerint az 1990-es évek elején kezdődtek a problémák, akkor ugyanis jelentősen csökkentették a termelés mértékét.

Az első csődeljárást 1998-ban indították el, akkor mind a 2500 alkalmazottat elbocsátották. A 2000-es években megpróbálták újjáéleszteni a gyárat, viszont az adósságok felhalmozódása 2009 májusában ismét csődhöz vezetett.

A gyár eladása többszörösen meghiúsult, így 2016-ban a gépeket és berendezéseket egy osztrák, másodlagos nyersanyaggal kereskedő vállalatnak adták el 48 millió dinárért. Egy évvel később egy gyárkomplexumot 84 millió dinárért értékesítettek. Egy gazdasági birtok és a silók is elkeltek. Az 54 hektáron elterülő szántóföldet 59 millió dinárért adták el. Az így nyert pénz főleg az adósság visszafizetésére irányult, a munkavállalók viszont semmit sem kaptak az összegből, ezért sokan nem tudnak nyugdíjba vonulni a rendezetlen szolgálati idő miatt.

Több mint ezer egykori alkalmazott nyújtott be keresetet a nem anyagi természetű kár megtérítésére amiatt, mert megfosztották őket azon joguktól, hogy belátható időn belül bírósághoz forduljanak. A sértettek 500 euró kártérítést kapnak. Folyamatban van az elszenvedett anyagi kár miatt benyújtott bírósági eljárás is.