2024. április 19., péntek
NÉGY HATÁRON ÁT VETÉLKEDŐ

Vajdasági sikerek

A magyarországi Agrárminisztérium Hungarikum Főosztálya szervezésében május 19. és 21. között tartották meg a Négy határon át interaktív honismereti vetélkedő Kárpát-medencei döntőjét Lakiteleken, ahol tartományunkat három csapat képviselte. A zentai Emlékiskola Tiszavirág csapata második helyezést, a horgosi általános iskola Három cserfes grácia csapata pedig különdíjat érdemelt ki. Horgosról még egy csapat részt vett a magyarországi megmérettetésen.

Fotó: Horváth Zsolt

Fotó: Horváth Zsolt

A vetélkedő koordinátora régiónkban a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet volt, amelynek munkatársa, Virág Kiss Anita elmondta, a döntőn, amelyet három levelező forduló előzött meg, minden régióból 3-3 csapat mérte össze a tudását. A gyermekeknek a gyűjtött értékek közül kellett egyet bemutatniuk, és a szervezők érdekes feladatokat állítottak össze nekik. A vetélkedőnek kreatív része is volt, a diákoknak különféle tárgyakból kellett újraalkotniuk egy-egy hungarikumot, vagy egy-egy hungarikum eredettörténetét kellett kitalálniuk és eljátszaniuk.

Bohata Zsuzsanna, a horgosi Kárász Karolina Általános Iskola magyartanára, a Három cserfes grácia csapat felkészítője elmondta, a több mint fél éven át tartó megmérettetés kimerítő volt, ám nagyon sokat adott mind a diákoknak, mind a felkészítő tanároknak, majd hozzátette, a felkészülés sok szabadidejüket vette igénybe, ám nagyon örülnek annak, hogy részesei lehettek a megmérettetésének. Kormányos Katona Gyöngyi, a zentai Emlékiskola magyartanára, a Tiszavirág csapat felkészítője kifejtette, úgy vágtak neki a lakiteleki döntőnek, hogy játékként élik meg, ezért már azt is óriási sikerként könyvelték el, hogy ott lehettek. Mint mondta, a diákok fordulóról fordulóra szembesültek azzal, hogy nem csupán játékról van szó, hanem igen komoly kihívásról is.

A vajdasági döntőben a horgosi általános iskola Betyárok csapata bizonyult a legjobbnak, amelynek tagjait Harmat Hajnalka magyartanár és könyvtáros készítette fel a vetélkedőre.