2024. április 20., szombat

Ünnepet teremtenek alkotásaikkal

A hónap végéig látogatható az Ács József Képzőművészeti Csoport évadzáró tárlata

A Művelődési Ház kiállítótermében csütörtökön este megnyílt az a hagyományos kiállítás, amely a topolyai nyugdíjas-egyesület keretében immár 11 éve működő Ács József Képzőművészeti Csoport legfrisebb alkotásait hivatott bemutatni a közönségnek. A tárlatot Dragutin Lekić, a község nyugdíjas-egyesületének elnöke nyitotta meg, aki elismerését fejezte ki a csoport munkája, szemmel látható fejlődése iránt.

Fotó: Kiss Zoltán

Fotó: Kiss Zoltán

Minden életkorban meg tudja találni az ember az élet szépségeit, rálelhet olyan társakra, akikkel megoszthatja azokat az apró – szabad szemmel alig érzékelhető – mozzanatokat, rezdüléseket, amik teljessé teszik a szürke hétköznapokat, és ez így van jól. Ilyen módon válhatnak élhetőbbé a nyugdíjasévek. Topolyán 2008-ban kezdte meg működését egy képzőművészeti alkotócsoport, amely Ács József nevét vette fel, és elsődleges célja az volt, hogy egybegyűjtse mindazokat a lelkes nyugdíjasokat, akikben bújkált egy kis alkotói hajlam azon kívül is, mint amit munkaéveik során tudtak bizonyítani. Meglepő látni, hogyan fejlődött évről évre a kis csapat, mekkora mértékben emelkedett a kiállított grafikák, festmények színvonala.

–  Büszkék vagyunk erre a fejlődésre – mondja Szlifkó Klára –, amit mindenekelőtt Csernik Attilának, művészeti vezetőnknek köszönhetünk. Tanácsaival, ötleteivel segíti munkánkat, hozzáértő bírálataival ösztönöz bennünket a jobb munkára. Többnyire azért csak dicsérni szokta igyekvésünket. Jó kapcsolatot tartunk fenn más vajdasági községek hasonló csoportjaival, és már több városban is kiállítottunk. A lényeg azonban a találkozás, az alkotási folyamat, amelynek során még hasznosan töltjük el a szabadidőnket.

– Hetente találkozunk, kedden 16 órától a nyugdíjas-egyesületben. Nem nehéz egy ilyen csoporttal dolgozni, hiszen mindenkiben bújkál valamilyen tehetség, amit ki lehet aknázni. Szívesen fogadják az észrevételeimet, érdeklődve hallgatják a tanácsaimkat. Igazán hálás munka, főleg ilyenkor, amikor látja az ember ezt az örömöt, amit egy ilyen kiállítás alkalmával élnek meg a csoport tagjai – mondta Csernik Attila művészeti vezető.

Az Ács József Képzőművészeti Csoport idei kiállítói: Bata Rózsa, Cservenák Ružica, Kollár András,  Milisavljević Ibolya, Kertész Éva, Kovács Antal, dr. Szakmány-Major Edit, Szlifkó Klára, Stefanović Đura, Tóth Margit és Takač Vladislav. A legtöbb mű pasztell-, akril-, vagy olajtechnikával készült, és a portrék mellett a tájképek dominálnak. A kiállított alkotásokat május 31-éig tekinthetik meg az érdeklődők.