2024. április 24., szerda

A klímaváltozás ellen

Szerbiában elsőként Topolya csatlakozott az FFF (Fridays for Future) mozgalom globális klímasztrájkjához.

Sihelnik József a klímaváltozás veszélyeiről beszél (Lakatos János felvétele)

Sihelnik József a klímaváltozás veszélyeiről beszél (Lakatos János felvétele)

Helyi középiskolások szervezésében pénteken délben a könyvtár mögötti téren tartották meg a megmozdulást. A fiatalokat Toldi Emese, a rendezvény főszervezője üdvözölte, majd Sihelnik József, a topolyai Arcus Környezetvédő Egyesület aktivistája beszélt a klímaváltozás veszélyeiről és arról, hogy mit tehetnek ez ellen a fiatalok.

A globális klímasztrájk egy 16 éves svédországi környezetvédelmi aktivista, Greta Thunberg kezdeményezésére jött létre – mondta el lapunknak Toldi Emese.

– Sok ország rengeteg városában tüntetnek a fiatalok. Azért volt fontos számunkra, hogy itt is megszervezzük, mert Szerbiában még senki sem csinálta meg. Mindössze két nap alatt szerveztük meg az osztálytársaimmal, de fontos volt, hogy pénteken legyen, mert ekkor tartották a második globális klímasztrájkot, amelyhez mi is csatlakoztunk. A jövőben szeretnénk havonta megszervezni – mondta a főszervező, majd arról is beszámolt, hogy a megmozduláshoz több osztályból is csatlakoztak diákok, és a tanárok is pozitívan fogadták a kezdeményezést.