2024. április 25., csütörtök
ÉRDEKES HONLAPOK

Szemezgetés a Google kincstárából

Miközben a világ valahol a darabjaira kezd széthullani, addig a Google Arts & Culture lelkes csapata nem tétlenkedik, és szolgáltatásában igyekszik  megőrizni mindazt, amit a megőrizni érdemes az elmúlt évszázadok során. Ezúttal a neves Deutsche Grammophon lemezkiadó hanglemez állományát kezdték bedigitalizálni és az utókornak így megőrizni. A DG Online (www.artsandculture.google.com/partner/deutsche-grammophon)  oldalon a 111 évvel ezelőtt megalapított lemezkiadó által felvett első hangfelvételeken keresztül számos komplett komolyzenei hanganyagot is tartalmaz többek között Herbert von Karajantól és Leonard Bernstein zongoraművésztől is, a lemezeket és hangversenyeket bemutató újságcikkekről és fotókról nem is beszélve.

***

Ismét egy  Google Arts & Culture honlap, amely ezúttal a Discovery űrsikló első repülésének állít emléket. A www.artsandculture.google.com/project/space-shuttle-discovery oldalon az űrsikló küldetéseiről olvashatunk számos érdekes információt és persze a legénységeiről. Az újságcikkek és az archív videofelvételek mellett virtuális alapon körül is nézhetünk az űrjármű belsejében.

***

Jean-Michel Basquiatot nevezték messiás zseninek, drogos szemfényvesztőnek, de született legendának is, de mindenekelőtt, Bansky mellett őt lehet tekinteni a graffiti királyának, s sajnos ő is bekerült a 27 éves korukban elhunyt legendás művészek klubjába.

A népszerűségére elsősorban graffiti művészként tett szert New Yorkban, majd sikeres neo-expresszionista festő lett az 1980-as években. Festményei azóta is nagy hatással vannak a modern festőkre. A Google Arts & Culture www.artsandculture.google.com/exhibit/JgJScHMWjY2bKA címen elérhető honlapján szemezgethetünk alkotásai és a róla készült hang- és képanyagok között.

***

Újabb virtuális utazás, ezúttal a dzsesszzene világában. A hősünk ezúttal  Francisco Sánchez Gómez, vagy ahogyan mindenki ismerte: Paco de Lucía, akinek a GA oldalán megismerkedhetünk az Algeciras városából származó virtuóz gitárost, aki forradalmasította a flamencót, és gazdagította a dzsessz világát.

A www.artsandculture.google.com/exhibit/mAIyq5VsZOvILQ oldalon végigkövethetjük a legendás gitáros életét, belehallgathatunk a felvételeibe és számos videón keresztül is élvezhetjük a zseniális zenéjét.

***

Valljuk be őszintén, a divatfotózás világa túlnyomórészt a férfiaknak kedvez, viszont amennyiben egy kicsit mélyebben belemászunk a történelmi archívumokba, kiderül, hogy a nők sokkal többet tettek le e területen is. Könnyebben és merészebben alkalmazták a merész, olykor szexualitással túlfűtött ötleteket, illetve az új fényképezési technikákat, s nagyban hozzájárultak napjaink divatfotózásai trendjeihez. A www.artsandculture.google.com/theme/2gIy_wDwZo_YIA internetes cím alatt öt olyan divatfotós munkáit és életét ismerhetjük meg, amelyek meghatározták a XX. századi divatfotózást, és persze azt is, hogy ez nemcsak a férfiak felségterülete.