2024. március 28., csütörtök

Semjén: Szerbia legelkötelezettebb barátja Magyarország

Szerbia legelkötelezettebb barátja Magyarország, a magyar kormány mindent megtesz azért, hogy Szerbia előnyös európai uniós csatlakozási szerződést köthessen - mondta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes vasárnap a kívülről felújított szentendrei szerb ortodox székesegyházban.

Fotó:MTI

Fotó:MTI

A szent liturgia után, amelyet Irinej pátriárka, a Szerb Ortodox Egyház vezetője celebrált, a miniszterelnök-helyettes arról beszélt, hogy Szerbia és Magyarország között régóta nem volt olyan "bizalmi, baráti" az együttműködés, mint most.
"Ez így van rendjén, hiszen mind a szerb, mind a magyar nép évszázadokon át védte a keresztény Európát" - tette hozzá.

Semjén Zsolt kitért arra, hogy a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási listáján szerepel egy szerb állampolgár, aki nemcsak a szerbiai magyarságot, hanem Szerbiát és Szerbia uniós csatlakozását is képviselni fogja az Európai Parlamentben.
Szólt arról is, hogy a magyarországi szerb közösség sok évszázada gazdagítja Magyarországot.

A 2000-ben megkötött első szerződés a szerb ortodox egyház és a magyar kormány között az egyházi ingatlanok visszaadásáról és az örökjáradékról megalapozta a Budai Szerb Ortodox Egyházmegye finanszírozását - idézte fel. Hozzátette: a kormány ma a katolikus és a református egyházzal azonos jogokat és támogatást biztosít a magyarországi szerb ortodox közösségnek.

Semjén Zsolt megköszönte Irinej pátriárkának, hogy magyarországi látogatásán "megerősített minket hitünkben", és mindig megerősíti a kormányt a "családok, az emberi élet, a házasság és a keresztény értékek" melletti kiállásban. Irinej pátriárka megköszönte a magyar kormánynak a támogatást, amelyet a magyarországi szerb közösségnek és a Budai Szerb Ortodox Egyházmegyének nyújt. A pátriárka példaértékűnek nevezte a két ország kapcsolatát.